Header image  
Nieuwgeborenen: Baby troosten
 
line decor
 

 
 
 


   

Baby troosten

 

 

Baby’s en vooral pasgeborenen baby’s huilen omdat ze moeten bijkomen van de geboorte. Ze hebben immers maanden in die fijne warme baarmoederomgeving vertoefd en opeens komt daar een abrupt einde aan. De nieuwe omgeving is heel anders: veel licht, lawaai,… . Huilen is voor de baby zijn of haar manier om te tonen dat ie het niet naar zijn zin heeft.

Bij huilen moet men steeds nagaan of er voor de hand liggende zaken de baby storen. Tijd voor een nieuwe luier? Een boertje laten? Te warm of te koud gekleed? Uitkomende tandjes? Frustratie? Verveling? Oververmoeidheid? Darmkrampjes? U merkt dat er een veelvoud aan oorzaken zijn en vooral in het begin is het wat zoeken. Na een tijdje merken de meeste ouders en grootouders dat er een verschil zit in het huilen. Het varieert van zachtjes pruilen tot hardop krijsen en dit naargelang de oorzaak.

Tijdens de eerste anderhalf jaar van hun bestaan gaan de meeste baby’s geregeld huilen. Tijdens de eerste drie maanden tot twee uurtjes per dag zelfs. Daarna neemt het geleidelijk aan af. Huilbuien kunnen behoorlijk enerverend zijn, maar het is essentieel om de baby zo snel en goed mogelijk te troosten. Het is moeilijk te bepalen of men een huilbaby heeft, maar een kind dat de ettelijke uurtjes per dag weent, gedurende een langere periode valt zondermeer in deze categorie. Het is dan ook belangrijk om bij vragen naar de kinderarts toe te stappen en om de eventuele oorzaak zo snel mogelijk boven water te brengen.

 

Enige tips om het kind te troosten:

*) Ronddragen: De baby is het liefst van al bij zijn ouders, want dan voelt ie zich geborgen. Ook het samen nemen van een bad kan enorm rustgevend zijn. Wees ook niet bang om het kind te ‘verwennen’ hiermee. Tijdens de eerste zes maanden is hier geen gevaar voor!

*) Beweging: Sommige ouders hebben gemerkt dat kinderen door de beweging van de kinderwagen of zelfs de auto rustig worden. Ook binnenshuis wat rondwandelen kan wonderen doen. Rondwandelen en tegelijkertijd wat wiegen kan ook tot een oplossing leiden.

*) Aanraken: Ook hierbij voelt het kind zich geborgen en moet u op zoek gaan naar de juiste handelswijze. Sommige baby’s vinden het leuk om over hun bolletje geaaid te worden, anderen dan weer vinden het troostend om over hun rugje gewreven te worden. Ze moeten hier in veel gevallen ook niet voor opgenomen te worden, maar kunnen rustig in hun bedje blijven liggen, terwijl papa en mama een rustige babymassage geven.

*) Negeren: Ouders en grootouders moeten niet bij iedere kik van het kind opveren en naar het kind toelopen. Een baby mag gerust een paar minuutjes wenen. Sommige baby’s hebben het zelfs nodig om zich even in slaap te zeuren of huilen. Maar het blijft moeilijk beoordelen en zeker in de beginfase kan men best de baby troosten. Men leert op die manier ook beter zijn nieuwgeborene kennen.

*) Speentje: Sommige kinderen hebben graag een speentje om in slaap te vallen, andere dan weer niet. Dit is individueel en zult u zelf moeten ontdekken bij uw kind. Zeker bij een kind dat duimzuigt, verdient het de voorkeur om een speen aan te bieden, omdat het makkelijker is om spenen af te leren, dan duimzuigen. Voor de vorming en het scheefgroeien te vermijden, is duimzuigen eigenlijk best uit den boze.

*) Voeden: Soms zijn de huilbuien gewoon te wijten aan simpelweg honger of dorst. Probeer een voeding aan te bieden en kijk of het kind er gretig op ingaat. Als bijkomend voordeel bij borstvoeding zijn er slaapverwekkende stoffen in de moedermelk. Bij flesvoeding niet het geval, maar de honger en dorst worden er evenzeer door gestild!

Indien u er niet uitraakt en de baby blijft huilen, moet u hulp vragen bij professionals. Ga langs bij de kinderarts en laat het kind onderzoeken. De oorzaak moet boven water gehaald worden. Dit geldt zo voor alle babyprobleempjes. Indien u er niet uitraakt, moet u langsgaan bij de kinderarts. Enkel deze kan een dieperliggende, eventueel medische, oorzaak blootleggen.