Header image  
Nieuwgeborenen: Babytandjes poetsen
 
line decor
 

 
 
 


   

Babytandjes poetsen

 

 

Vanaf het eerste tandje moet men deze poetsen. Heeft een baby tandjes, komt er immers tandplaque op. In de tandplaque zitten bacteriën die voedingssuikers omzetten in zuren, die op hun beurt de gaatjes in de tanden veroorzaken. De tandplaque moet dus dagelijks verwijderd worden door te poetsen, zo voorkomt men tandbederf en tandvleesontstekingen.

Vanaf het eerste tandje tot de leeftijd van 2 jaar kan er best één keer per dag met speciale baby/peuter tandpasta gepoetst worden. Deze bevat immers een laag gehalte aan fluoride (max 500 ppm fluor). Gebruik voor het poetsen een speciale babytandenborstel. Vanaf twee tot zes jaar kan er best tweemaal per dag gepoetst worden: Éénmaal na het ontbijten en éénmaal net voor het slapengaan.  Vanaf  6 jaar kan er best driemaal per dag gepoetst worden en dit met een gewone fluorhoudende tandpasta: éénmaal na het ontbijt, eenmaal ’s middags en éénmaal ’s avonds. 

Fluoridehoudende baby/peutertandpasta’s koopt u best in de winkel of bij de apotheker. je in de winkel of bij de apotheker. Ze bevatten een aangepast fluoridegehalte - max. 500 ppm. fluoride. Tot het moment dat het kind zelf zijn tandjes kan spoelen, gebruikt u best deze babytandpasta en in een zeer kleine hoeveelheid. Wanneer het kind te vroeg aan grote hoeveelheden fluor wordt blootgesteld kan dit nadelige gezondheidseffecten hebben en eveneens de tanden visueel beschadigen. Er komen dan immers witte strepen op de tanden.

Voor een gezond gebit zijn een goede voeding en het aantal maaltijden ook belangrijk. Maar het is ook niet goed om constant te eten. De tanden hebben een rustpauze nodig, zoniet bij voortdurende blootstelling aan voeding kan er cariës ontstaan. Laat uw kind dan ook om deze reden niet gaan slapen met een zoet fopspeen, ingesmeerd met honing of iets ander gezoets. ’s Nachts wordt er immers minder speeksel gevormd en door de omvorming van zoetstoffen naar zuren, gaan de tanden voortdurend blootgesteld worden aan zuren. Hierdoor ontstaat cariës of tandbederf.  Omwille van deze reden is het ook niet goed om het kind overdag constant bloot te stellen aan zoete voedingswaren. Zie ook onze pagina over 'de mond’.