Header image  
Nieuwgeborenen: Babyschoenen
 
line decor
 

 
 
 


   

Babyschoenen

 

Mensen hebben gepaste schoenen nodig. Van het moment dat ze beginnen stappen tot op stokoude leeftijd. De eerste schoentjes aankopen is voor de ouders enorm plezant. Toch moet men opletten dat er gekozen wordt voor degelijkheid en niet voor uitzicht. Kinderen lopen immers graag en overal, dus het schoentje zal en moet tegen een stootje kunnen.

 

Schoenen kunnen best tegen de middag aangekocht worden, omdat voeten nu eenmaal wat uitzetten naarmate de dag vordert. We gaan een aantal tips en vragen voorstellen om een goede schoenkeuze te maken:

*) Kies de juiste maat: Het moet mogelijk zijn bij een nieuw paar schoenen om de pink tussen de achterkant van de schoen en het voetje van de baby te plaatsen. Vooraan moet ie, als ie rechtstaat, ongeveer 1-1.5 centimeter ruimte hebben tussen zijn teentjes en de top van de schoen.

*) De keuze tussen veters of velcrostrips: Schoenen met velcro openen en sluiten makkelijker, maar kunnen ook makkelijker door de kinderen zelf worden uitgedaan. Schoenen met veters nemen wat meer tijd in beslag, maar meestal kan het kind de schoentjes niet zelf uittrekken en kunnen er aldus géén schoenen verloren raken.

*) Opteer in eerste instantie voor zachte en flexibele schoentjes: Dit geldt zeker voor de zool, die niet te dik mag zijn, want dan is het schoentje te stug. Met flexibele schoenen kan het kind immers zijn voeten goed en juist gepositioneerd gebruiken. Het is best om in eerste instantie te opteren voor hoge babyschoentjes. Zeker in het begin van het leren stappen is de extra ondersteuning van de enkel een pluspunt.

 

*) Probeer voor natuurlijke materialen te gaan, die beter ademen: Wanneer u opteert voor kunststof (boven)materialen, dan zal het kind last krijgen van zweetvoetjes.

*) Check bij het uitdoen van de schoentjes of er nergens wrijving optreedt: Een babyschoen moet vanaf de aankoop onmiddellijk goed zitten, dus reeds bij het passen en uitkiezen!

*) Slijtage: Een kind groeit snel en de schoentjes lijden veel onder het kruip/stap gedrag van het kind. Check de schoenen regelmatig na of ze nog voldoen. Zoniet moet u nieuwe schoentjes aankopen. Vergeet ook niet de zolen te bekijken. Omdat ze van flexibeler en dunner materiaal zijn dan volwassen schoenen, slijten deze sneller!