Header image  
Nieuwgeborenen: Babykamer
 
line decor
 

 
 
 


   

Babykamer

Tijdens de zwangerschap beginnen veel moeders in spe aan de inrichting van de babykamer te denken. Deze plaats zal binnen afzienbare tijd een centrale rol spelen door de kleine schat die erin ligt te slapen. Men kan best een babykamer vrij sober, maar creatief inrichten. Niet zozeer de ruimte is belangrijk, maar de inrichting ervan. Enige tips:

 

Locatie van de kamer:

De babykamer kan best niet te ver van de slaapkamer van de ouders liggen. Op die manier hoort men zijn kleine beter en is men snel ter plaatse, mocht er iets schelen. Best is het kamer met een raam, zodanig dat de ruimte goed geventileerd kan worden.

Kleur van de kamer:

Dit is natuurlijk persoonlijke smaak, maar het is best om de gekozen verf zodanig te kiezen dat dit goed past bij het globale concept.

Inrichting en benodigdheden:

In een kinderkamer moet men voldoende opbergruimte voorzien. De kleine groeit snel en de kleren stapelen zich op. Ook de vele knuffels en speelgoed zullen veel plaats opeisen, dus denk hieraan! In de kinderkamer hoort ook een verschoontafel, zodat het kindje ’s nachts snel op zijn eigen kamer ververst kan worden. Een commode is ook essentieel om de babykleertjes goed op te bergen. Voorzie ook plaats voor grotere maatjes kleren. Koop de commode dus op de groei en voorzie voldoende opbergruimte! Voorzie ook een goede stoel, zodat men gemakkelijk even bij de kleine kan vertoeven op diens kamer.

 

Veiligheidstips:

Probeer met volgende zaken zeker rekening te houden :

*) Overdrijf niet met speelgoed: De babykamer is een plaats om te slapen, om dus tot rust te komen. Maak er geen speelkamer van, want zeker als ze wat groter worden, kan de afleiding van het speelgoed aanleiding geven tot slaaploze nachten, omdat het kind niet wil inslapen.
Een speelkamer wordt best, indien u de ruimte heeft natuurlijk, op een andere kamer ingericht!

*) Zorg voor veilige stopcontacten: Kinderen zijn nieuwsgierig en zeker stopcontacten kunnen (dodelijke) verrassingen inhouden. Plaats dus van die afdekplaatsjes. Probeer stopcontacten te gebruiken die buiten de reikwijdte van de kleine liggen!

*) Let op dat er geen gevaarlijke hoeken in de kamer zijn: Scherpe hoeken en valpartijtjes kunnen aanleiding geven tot bloederige wonden of erger. Check de kamer goed en probeer ieder hoek te verwijderen of, indien onmogelijk, plastieken verzetjes te gebruiken die men over scherpe hoeken kan plaatsen. Niet enkel hoeken aan kasten of meubels kunnen gevaarlijk zijn, maar ook deuren, plinten, schouwen,… .

*) Babyfoon buiten bereik van de baby

*) Zorg voor een goed te onderhouden vloer: De vloer moet gemakkelijk te reinigen zijn. Gladde vloeren zijn uit den boze. De kleine kan immers uitglijden en zich bezeren. Kurk is een heel goede keuze voor de vloer in de kinderkamer.

*) Zorg voor een brand/rookmelder: Men weet immers maar nooit!