Header image  
Nieuwgeborenen: Baby ontlasting
 
line decor
 

 
 
 


   

Baby ontlasting

 

 

De eerste ontlasting van een baby wordt meconium genoemd. Deze ontlasting is zwart/groen en kleverig. Deze ontlasting die er nogal raar uitziet, is een goede indicator dat het spijsverteringsstelsel van de baby werkt. Het meconium wordt lichter en lichter, naarmate de baby in die eerste dagen meer en meer melk drinkt en ‘verwerkt’. Bij het uitblijven van deze eerste ontlasting na 24 tot 48 uur gaan de kinderartsen zeker een onderzoek ondernemen. Wanneer u thuis bevallen bent, moet u best contact zoeken met uw verloskundige/gynaecoloog om dit te verder te laten onderzoeken. Er kan dan immers iets mis zijn met het spijsverteringsstelsel van uw baby.

De frequentie van de ontlasting is heel individueel gebonden. Sommige baby’s ontlasten zich veel, andere minder. Hou er ook rekening mee dat een borstvoedingsbaby na drie tot vier weken opeens van meerdere ontlastingen per dag kan gaan naar één ontlasting per drie/vier dagen. Een afwezigheid of vermindering van ontlasting kan wijzen op onvoldoende energie-inname. U dient dit best te bespreken met uw kinderarts of borstvoedingsspecialist.

De ontlasting van een baby kan nogal van kleur en consistentie veranderen. In feite is een mogelijk verandering van consistentie niet zo erg, maar in combinatie met slechte eetlust, braakneigingen, gewichtsverlies of zelfs bloed in de ontlasting, kan het wel erge gevolgen hebben. Contacteer dan onmiddellijk uw kinderarts! De kleur verandert ook nogal dikwijls omdat de spijsvertering van een baby nog niet 100% doeltreffend werkt. Veel voedingsmiddelen gaan onverteerd uitgescheiden worden, waardoor de kleur van de ontlasting nogal kan ‘fluctueren’.

 

Een baby die borstvoeding krijgt, zal vaak een andere ontlasting hebben dan een baby die flessenvoeding krijgt. De ontlasting kan groen, oranje tot geel verkleuren en schuimig overkomen. Wanneer het kind uiteindelijk ook vaste voeding gaat nuttigen, zult u snel zien dat de ontlasting donkerder en ‘steviger’ gaat worden. Bij flesvoeding is de ontlasting immers wat vaster en vaak van lichtgele kleur. De ontlasting van een flesvoedingbaby zal vaak net zo ‘stinken’ als bij een volwassene.

Bij diarree (meerdere malen per dag dunne ontlasting) moet u opletten, want het kind kan er door uitdrogen, zeker als ze jonger zijn dan twee jaar. Bij borstvoedingsbaby’s zult u sneller dunne, waterige ontlasting opmerken, tot zelfs ‘spuitluiers’, waarbij de ontlasting naar buiten spuit, vaak in combinatie met buikkrampjes. Bij de minste vragen en zorgen neemt u best contact op met uw kinderarts, zeker als diarree langer dan een dag duurt en het kind volgende symptomen heeft:
*) Koorts
*) Weinig plassen
*) Suf
*) Hevige buikkrampen
*) Slijm en bloed bij ontlasting

Ook harde ontlasting tot constipatie is mogelijk, maar dan eerder bij flesvoedingsbaby’s die te geconcentreerde flessenvoeding voorgeschoteld krijgen. Controleer dus best steeds het aantal schepjes poeder dat u gebruikt bij het klaarmaken van de flessenvoeding en hou u aan de door de fabrikant voorgeschreven dosissen. Wanneer het kind fel last heeft van constipatie, kunt u ook fruithapjes geven, die de ontlasting wat zachter maken. Tot slot neem nooit een risico en bij de minste vragen omtrent het voedingspatroon en ermee gepaard gaande ontlastingspatroon van uw baby: Neem contact op met uw kinderarts/huisarts en laat deze de juiste diagnose en behandeling vooropstellen!