Header image  
Zwangerschap: Extra vitamine B12
 
line decor
 

 
 
 


   

Extra vitamine B12

 

 

Voor toekomstige mama's, is vitamine B12 zeer belangrijk. Samen met foliumzuur bevordert deze vitamine immers de productie van DNA. Ook helpt ze bij de aanmaak van nieuwe cellen en de celdeling van de foetus die in de baarmoeder groeit. Vitamine B12 wordt geproduceerd door de darmflora, de bacteriën en schimmels in het spijsverteringskanaal, maar bevindt zich ook in voedingsmiddelen als lever, vlees, vis, eieren, schaaldieren, volle granen en sommige melkproducten.

Bij een tekort aan vitamine B 12 zal er een gebrekkige ontwikkeling van de rode bloedcellen optreden, waardoor de foetus te weinig zuurstof in zijn/haar systeem krijgt. Dit geeft aanleiding tot zware problemen. Een gebrek aan de vitamine B12 kan ook tot een specifieke vorm van bloedarmoede leiden bij de mama.

Vooral voor zwangere vrouwen en moeders die borstvoeding geven is het dus heel belangrijk dat zij voldoende B12 in hun lichaam opnemen. Het dagelijkse menu levert normaliter voldoende B12, maar als zwangere vrouw heeft men meer dan dit nodig. In samenspraak met de gynaecoloog kan ze dan een voedingssupplement nuttigen. Omdat de absorptie van deze vitamine niet zo denderend is, is het beter om de extra dosis via een injectie toegediend te krijgen. Dit gebeurt in samenspraak met de gynaecoloog/huisarts.

Voor vegetariërs geldt dat deze extra moeten letten dat ze voldoende van deze vitamine binnenkrijgen. Extra supplementatie via voldoende zuivel -en volkorenprodukten, aardappelen en peulvruchten is dan aan te raden. Het is sowieso belangrijk om speciale voedingswijzes op voorhand met de gynaecoloog door te nemen, zodat het dieet aangepast kan worden aan de noden van het ongeboren kind.

Zie ook onze pagina’s over vitamines.