Header image  
Mobiliteit van en met kinderen
 
line decor
 
 
 
 
 


 


 

Mobiliteit van en met kinderen.

 

In onze huidige samenleving is mobiliteit een zeer belangrijk gegeven. Tijdens een actieve loopbaan is de auto vaak onmisbaar om op het werk te geraken en daarnaast het gezinsleven actief de ondersteunen met betrekking tot transport ervan. Na een actieve loopbaan verlegt de nadruk van een eigen auto zich uitsluitend op familiegerelateerde uitstappen, zoals inkopen doen, familiebezoek en uitstapjes. Een eigen wagen blijft belangrijk maar het gebruik ervan wordt drastisch beperkt, toch zeker in vergelijking met je vroegere werkjaren.

Tegenwoordig zijn tevens de meest levensnoodzakelijke winkels of diensten vaak te voet of met de fiets bereikbaar. Daarnaast is er een uitgebreid aanbod van openbaar vervoer ter beschikking. De meeste mensen zowel senioren als jongere generaties, maken er gebruik van om bijvoorbeeld uitstapjes te doen naar zee of elders in eigen land. Terecht, want het steeds maar groeiende fileprobleem wordt hiermee handig omzeilt. Maar de wagen blijft immens belangrijk om overal en op tijd te geraken en dit tevens bepakt en bezakt te kunnen uitvoeren. Het is niet handig om met je waren beladen te voet of met de fiets enige kilometers af te malen naar huis. Tegenwoordig krijg je zelfs (vanuit ecologisch standpunt) géén plastiek draagzakjes meer in de winkel, waardoor de eigen wagen onvermijdelijk terug in de picture.

Op deze pagina gaan we de verschillende alternatieven bespreken, de één al uitgebreider dan de andere. Van het moment dat er immers kleinkinderen komen, gaan ook senioren opnieuw terug een grotere mobiliteit noodzakelijk zien, om bijvoorbeeld met de kleinkinderen te bezoeken, op stap te gaan en de wereld te verkennen. Dit kan hoofdzakelijk met een eigen wagen gebeuren, maar het kan soms de moeite zijn om ook alternatieven eens uit te pluizen. Daarvoor dient deze pagina, om u een leidraad te geven van de verschillende alternatieven, of om u op zijn minst een groot stuk op weg te helpen in het kluwen van transportmiddelen en sites.

Daarnaast wil ik deze pagina ook aangrijpen om u een beter inzicht te geven in de mogelijke transportmiddelen die uw kleinkinderen uiteindelijk ook zelf gaan gebruiken. Ik denk hierbij bijvoorbeeld aan de eerste fiets tot en met de eerste auto. Ze groeien snel op en er komt een dag dat uw kleinkind opeens wat financiële steun komt vragen omdat de gespaarde zakcentjes toch niet genoeg zijn om dat eerste echte vervoersmiddel zelf te kopen. Het is dan handig als grootouders om toch ietwat weg te weten in hun leefwereld en keuzes.