Header image  
Kinderziektes: Babyhuid en problemen  
line decor
 
line decor
   
 

Babyhuid en problemen

Na de geboorte krijgt ieder kind vroeg of laat wel een of andere uitslag en de ermee gepaard gaande jeuk. Wat zijn nu vaak voorkomende huidproblemen bij baby’s/kinderen?

*) Geboortevlekken: Ieder kind heeft wel een geboortevlek. Vaak zijn ze reeds aanwezig vanaf de geboorte, maar het kan ook zijn dat ze pas enkele maanden later opduiken. Wanneer zo’n vlek onregelmatig wordt, vergroot of ontsteking vertoont, moet u onmiddellijk een kinderarts inschakelen. Bij de minste twijfel kunt u zich best richten tot dit soort arts.

*) Luieruitslag: Deze uitslag ontstaat voornamelijk door luiers, die te lang niet ververst zijn, door zeep en/of luierdoekjes of gewoonweg doordat het kind gevoelig is voor een bepaald soort luiers. U kunt dit probleem best aanpakken door de luiers geregeld te verversen. De poep schoonvegen met warm water en nadien zinkoxide-zalf aanbrengen helpt ook. Het kan ook zijn dat u van merk luiers moet veranderen, indien het probleem zich vaker stelt. Ook als ze tanden krijgen, is de poep wat gevoeliger, omdat hun stoelgang ‘platter’ wordt.

 

*) Eczeem: Een rode uitslag die ontstaat ten gevolge van allergieën. Het verschijnt vaak op gezicht, borst, elleboog, knieën en armen. Om de juiste behandeling te kennen, moet de diagnose en oorzaak gesteld worden door een kinderarts. Lees ook onze pagina over 'Eczeem'.

*)  Seborroisch eczeem: Dit vertoont zich als schilfers op de hoofdhuid en het gezicht, die vaak jeuken. Doordat het kind krabt, kan er infectie optreden. Dit soort eczeem ontstaat doordat de (hoofd)huid teveel olie/talg produceert. U kunt dit best met een kinderarts doornemen en deze zal als behandeling speciale shampoo of crèmes voorschrijven. *) Baby acne: Dit zijn kleine puistjes, die ontstaan in de baarmoeder, doordat het kind blootgesteld wordt aan de hormonen van mama. Dit type uitslag verdwijnt vaak vanzelf, maar u kan altijd raad vragen aan uw kinderarts, die dan een zachte lotion voorschrijft.

*) Droge huid: Dit komt geregeld voor bij kinderen die overtijd geboren worden. De onderliggende huid is wel gezond en goed gehydrateerd en na een tijd zal de bovenliggende laag afkomen en komt deze gezonde huid te voorschijn. Bij vragen altijd doorspreken met de kinderarts, alvorens u met zalfjes begint. Lees ook onze pagina over 'droge huid'. 

*) Zweetuitslag: Zoals het woord zegt, uitslag ontstaan door zweet. Vaak veroorzaakt doordat de baby het te warm krijgt, dus zweet en dat ie in te strakke kleertjes zit. Opteer dus best voor lossere kleertjes en kleed de baby in laagjes, zodat u op tijd of stond een laagje kunt verwijderen als ie het te warm krijgt.

 

*) Gelige huid: Deze kleur ontstaat vaak een aantal dagen na de geboorte. De veroorzaker van de gele kleur van de huid en slijmvliezen is de stof bilirubine. Bilirubine komt vrij als rode bloedcellen worden afgebroken. Deze bilirubine moet worden afgebroken door de lever en doordat de lever bij een pasgeboren baby nog niet volledig rijp is, kan er een overschot aan bilirubine in het bloed ontstaan en ontstaat de gele kleur.  De kinderarts in het ziekenhuis volgt dit goed op en de bloedwaarden van bilirubine worden goed in de gaten gehouden. Normaliter verdwijnt de verkleuring vanzelf na een week of twee. Soms opteert de arts voor lichttherapie, om de bilirubine via UV-licht af te breken. Extra voeden, kan de afbraak van bilirubine en dus de gele kleur ook versnellen. Bij vragen over de gelige huid, kunt u best onmiddellijk uw vragen stellen aan de kinderarts, zeker bij thuisgeboortes.

*) Witte puntjes op de neus en gezicht: Dit moet niet verward worden met baby acné. Deze puntjes ontstaan doordat bepaalde poriën van de huid dicht zijn. Na een tijdje gaan de poriën vanzelf open en zullen deze puntjes weggaan. Maar dit kan een tijdje duren. Bij vragen en twijfel met baby acné, best uw kinderarts raadplegen.

*) Zonnebrand: Een baby is zeer gevoelig en hoort niet thuis in direct zonlicht. Mocht hij/ zij onverhoopt toch te lang in de zon hebben gezeten, raadpleeg onmiddellijk een arts. Een babyhuid is zéér gevoelig, mag niet te lang aan de zon worden blootgesteld en moet daarom eigenlijk gedurende het eerste halfjaar uit direct zonlicht worden gehouden. Laat ze daarom altijd een hoedje dragen en bedekt hun gevoelig huidje met lichte kleding in de zomer. Voor de onbedekte huiddelen, gebruikt u best een babyzonnecrème. Zie ook onze pagina over 'babyhuid en de zon'.

Zoals gewoonlijk kunt u bij uw kind best nooit risico’s nemen. Als u twijfelt, schakel altijd onmiddellijk een kinderarts in. Deze kan de juiste diagnose en behandeling stellen. Beter een keer teveel de kinderarts of arts inschakelen dan te weinig, ook bij wat op het eerste zicht onschuldige huidproblemen lijken. Lees ook onze pagina’s over ‘Koorts' en 'Acné'.