Header image  
Kinderziektes: Appendicitis of blindedarmontsteking  
line decor
   
line decor
   
 

Appendicitis of blindedarmontsteking

Appendicitis of blindedarmontsteking, de ontsteking van de appendix, is iets waarvoor veel ouders angst hebben, omdat een chirurgische ingreep vereist. Het is belangrijk om de symptomen ervan te herkennen en kunnen in te schatten waarin het verschilt van een gewone buikpijn. Enkel op deze manier kunt u er zeker van zijn dat, indien uw kind de ontsteking heeft, u snel en decisief kunt handelen.

De symptomen starten vaak met een lichte koorts en pijn rond de navel. Dit kan vergezeld gaan met overgeven, diarree of constipatie. De buikpijn verergert normaliter en verplaatst zich naar de rechteronderzijde van de buik.

Bel u dokter onmiddellijk indien u vermoedt dat uw kind appendicitis heeft. Hoe eerder u erbij bent, hoe makkelijker en sneller de behandeling kan zijn.

 

Wat is appendicitis?

De appendix is een klein vingerachtig aanhangsel van de blindedarm, gelokaliseerd in de rechteronderzijde van de buik. De binnenkant ervan is verbonden met de blinde darm en indien de opening verstopt geraakt, kan het aanhangsel geïnfecteerd geraken met bacteriën.

Indien deze ontstoken appendix niet verwijderd wordt, kan deze barsten en zijn inhoud (bacteriën en infectie) binnen de buikholte, wat een ernstig gezondheidsgevaar met zich meebrengt.

Appendicitis komt het vaakst voor bij kinderen/jongeren tussen tien en twintig jaar. Een familiegeschiedenis rond het fenomeen, kan een indicatie zijn dat uw kind eveneens een hoger risico loopt.

Symptomen:

Bel de dokter onmiddellijk indien u volgende symptomen opmerkt bij uw kind:

*) Ernstige buikpijn, gelokaliseerd in de rechteronderzijde van de buik. (Een verergerende pijn die eerst kan fluctueren om uiteindelijk te resulteren in een scherpe aanhoudende pijn)
*) Lage koorts
*) Verminderde eetlust
*) Een gezwollen buik, vooral bij kinderen
*) Frequent urineren
*) Diarree
*) Misselijkheid en overgeven

Indien de appendicitis niet behandeld wordt, kan een ontstoken appendix binnen een periode van 24 tot 72 uur barsten. Indien dit gebeurd, gaat de pijn zich over de gehele buik verspreiden en gaat de koorts van het kind torenhoog oplopen (> 40°C).

Indien u appendicitis vermoedt bij uw kind, geef het dan géén eten, noch pijnstillers vooraleer u bij de dokter bent langs geweest (en dit natuurlijk zo snel mogelijk!).

 

Diagnose:

Omdat de symptomen zo gelijkend zijn aan andere ziektes, is het voor dokters moeilijk om de diagnose te doen. Om appendicitis te bevestigen gaat de dokter enerzijds de buik van het kind fysiek onderzoeken naar pijn en gevoeligheid (vooral de rechteronderzijde van de buik), bloedtests en urinetests doen en x-rays van de buik en borstkas laten nemen.

Indien de dokter appendicitis vermoedt, vraagt hij u om het kind met onmiddellijk ingang géén voedsel of drank meer te geven, in functie van de nakende operatie.

Behandeling:

Appendicitis wordt behandeld door de geïnfecteerde appendix te verwijderen. Normaliter maken de chirurgen een kleine incisie in de buik, waarna ze de appendix verwijderen. De ziekenhuisopname achteraf neemt ongeveer twee tot drie dagen in beslag. Voor en na de ingreep zal het kind intraveneus vloeistof en antibiotica krijgen toegediend, om de infectie onder controle te houden.

Indien de appendix onverhoopt toch barst, zal de ziekenhuisopname langer zijn en gaat het kind meer antibiotica krijgen toegediend, om alle bacteriën, die zich nu in zijn buikholte bevinden, te doden. Maar het is best om dit te vermijden en bij de minste tekenen van een vermoedelijke appendicitis het kind naar de huisarts of spoed te brengen.