Header image  
Kinderziektes: Wintervoeten  
line decor
 
line decor
   
 

Wintervoeten

 

Iedereen heeft tijdens de koude maanden wel eens last van pijnlijk koude voeten. Toch zijn dit nog geen wintervoeten. Wintervoeten worden immers gekenmerkt door ontstoken, rode knobbels, op de tenen vaak, ten gevolge van een slechte aanpassing van de bloedvaten aan koude en vochtigheid. De voeten gloeien, maar de huid over de pijnlijke knobbels voelt daarentegen koud aan. Wanneer de voeten terug opwarmen krijgt men vaak een hevige jeuk. Uit deze knobbels kunnen uiteindelijk kloven en blaren ontstaan, die aanleiding kunnen geven aan permanente littekens.

Wintervoeten genezen niet gemakkelijk, vandaar dat het beter is om ze te voorkomen. Men moet zorgen voor een optimale bloedcirculatie en dat kan men nastreven door aangepast schoeisel. Leren schoenen zijn het meest ideaal, omdat het een warm materiaal is, zweet geabsorbeerd wordt en ze tegelijkertijd waterdicht gemaakt kunnen worden tegen extern vocht. Te nauwe schoenen zijn absoluut not done, omdat hierdoor een goede bloedcirculatie verhindert wordt. Naast het schoeisel, kan ook het materiaal van de sokken verlichting bieden. Wollen sokken zijn beter dan synthetische sokken, omdat ze de bloedcirculatie stimuleren.

 

Wanneer men wintervoeten heeft, kan men best onmiddellijk de huisarts contacteren voor een aangepaste behandeling. Wintervoeten zijn immers moeilijk te genezen en moeten vaak aan de grond van het probleem, een slechte bloedcirculatie, worden aangepakt. Artsen schrijven dan ook vaak medicatie voor om de bloedvaten te verwijden, medicatie tegen de pijn en jeuk en crèmes om de ontsteking te verminderen. Extreme temperaturen moeten vermeden worden en wanneer de voeten koud en pijnlijk aanvoelen, moet men vermijden deze op te warmen in bijvoorbeeld een heet voetbad. Het is beter dit heel geleidelijk aan te doen met een lauw voetbad. Sommige artsen schrijven vitamines voor om de wintervoeten preventief aan te pakken, maar het is niet bewezen dat dit altijd helpt. Contacteer bij de minste klachten altijd uw huisarts om het probleem te bekijken. Lees ook onze pagina over ‘Winterhanden’.