Header image  
Kinderziektes: Tandbeugel  
line decor
 
line decor
   
 

Tandbeugel

 

Bijna iedere tiener heeft er tegenwoordig ervaring mee: Een beugel(tje). Een beugel gaat de stand van de tanden corrigeren, ze op de juiste plek brengen en in de juiste rechte stand. Vooraleer een beugel te plaatsen, zal de orthodontist eerst een afdruk maken van de tanden. Dit gebeurt door het kind te laten ‘bijten’ in een U-vormige mal, gevuld met een plakkerige gipsachtige gel (alginaat), te laten bijten.  Na enkele ogenblikken wordt dit alginaat hard en wordt het verwijderd uit de mond. Van deze afdruk (het negatief eigenlijk) wordt een gipsafdruk gemaakt en zo krijgt men een duidelijke beeld van de tanden en wat er nu juist moet ondernomen worden. Op basis van deze afdruk zal bepaald worden welk type beugel gebruikt moet worden.

Enkele beugeltypes:

*) Vaste beugel of de blokjesbeugel: Op iedere tand zit een blokje dat verbonden is met het daarnaastliggend blokje via een doorlopende ijzerdraad. Deze draad wordt aangespannen en drukt de tanden naar achteren en tegen mekaar.

*) Retentiebeugel: Deze beugel wordt meestal aangewend na toepassing van de vaste beugel. Deze moet ervoor zorgen dat de nieuwe, correcte stand van de tanden ‘vastgezet’ wordt en deze in de juiste stand kunnen ‘vastgroeien’ in de kaak.

*) Buitenboordbeugel: Deze beugel zal de groei van de bovenkaak manipuleren en de bovenkiezen naar achteren brengen. Aan deze beugel zit een band die het kind rond zijn nek moet dragen. Op deze manier ‘trekt’ de beugel de kiezen naar achteren.

 

Plaatsen:

Het plaatsen van een beugel is makkelijk. Bij een vaste beugel zal men de tanden insmeren met een soort plakstof, waarmee de blokjes aan de tanden worden bevestigd. Na het drogen ervan, kunnen de blokjes met een ijzerdraad worden verbonden en licht aangespannen worden. Eerst een dunne draad, nadien een dikkere draad, die meer kracht kan uitoefenen op de tanden.

Verzorging tanden:

De behandeling met een beugel duurt gemiddeld een tweetal jaren en tijdens de behandeling is een goede mondhygiëne essentieel. De orthodontist zal u en het kind goed informeren over de juiste verzorging van tanden en beugel. Kinderen moeten proberen zoetigheid te vermijden, omdat dit enerzijds de tanden aantast, maar anderzijds ook de hechting van de blokjes kan aantasten. Er blijven veel etensresten achter de blokjes, ijzerdraad hangen. De beugel en de tanden moeten goed en correct worden gekuist. Eerst bovenkant blokjes, dan onderkant en zijkant van de tanden. Tenslotte de kiezen achteraan en de tanden vooraan. Het kind moet minstens een drietal minuten poetsen en dit liefst minimaal tweemaal daags. Beugels die mogen uitgenomen worden, kunnen ook met speciale reinigingstabs worden gekuist. Men brengt hiervoor een bruistablet in een glas water en laat de tablet het beugeltje goed reinigen. Zie ook onze pagina's over 'Tandenknarsen' en 'Tanderosie'.