Header image  
Kinderziektes: Salmonella infectie  
line decor
   
line decor
   
 
Salmonella-infectie

Een Salmonella infectie is een voedselgerelateerde ziekte veroorzaakt door de Salmonella bacterie.  Deze wordt ‘gedragen’ door dieren en kan zich via keukenoppervlaktes of via water, grond, dierlijke uitwerpselen, rauw vlees en eieren verspreiden. Salmonella infecties affecteren meestal het darmstelsel van het kind en veroorzaakt hierbij overgeven, koorts en andere symptomen, maar meestal lost het zichzelf op zonder medische behandeling.

U kunt zelf het risico op Salmonella-infectie beperken door géén rauw vlees of eieren te serveren en zeker geen reptielen als huisdier te houden, indien u jongere kinderen heeft. Het wassen van de handen is een goede handelswijze tegen Salmonella, dus het is essentieel om de kinderen een goede handhygiëne van jongsaf aan te leren, zeker na bezoekjes aan de wc of alvorens voedsel vast te nemen.

Salmonella

Niet iedereen die de Salmonella bacterie binnenkrijgt, zal ziek vallen. Kinderen daarentegen zijn de meest geschikte kandidaten om er ziek van de worden. De variant waar de meeste mensen ziek van worden, wordt verspreid door kippen, koeien en reptielen zoals schildpadden, hagedissen en liguanen.

Een andere variant van Salmonella wordt enkel door mensen gedragen en zal zich verspreiden door rechtstreeks contact met menselijke fecaliën. Een infectie hiermee gaat aanleiding geven tot typhoid koorts, wat hoge koorts, buik-en hoofdpijn, algehele malaise, huiduitslag en verwarring kan veroorzaken. Typhoid koorts is een tropische ziekte en gaat zich dus vooral voorkomen in ontwikkelingslanden, waar de afvoer van menselijke uitwerpselen niet optimaal is.

 

Tekenen en symptomen.

Een Salmonella infectie veroorzaakt normaliter een misselijkheidsgevoel, overgeven, buikkrampen, diarree, koorts en hoofdpijn. Omdat er veel ziektes zijn die dit ziektebeeld hebben, vragen dokters vaak een staal van de stoelgang van het kind om de juiste diagnose te stellen. De symptomen van Salmonella treden vaak binnen de drie dagen na infectie op en gaan meestal vanzelf weg.

Wanneer er sprake is van Typhoid koorts zijn de initiële symptomen identiek. Maar in de tweede week gaan de lever en mild vergroten en gaat er een specifieke rooskleurige huiduitslag optreden. De infectie kan vanaf dit moment aanleiding geven tot andere gezondheidsproblemen zoals hersenvliesontsteking en longontsteking.

Personen met een verhoogd risico door een Salmonella bacterie zijn:

*) Mensen met een verzwakt immuunstelsel, zoals bijvoorbeeld HIV-geïnfecteerden
*) Mensen die ter bestrijding van kanker chemo volgen
*) Mensen met sikkelcelanemie (afwijkende rode bloedlichaampjes)
*) Mensen die ter bestrijding van een chronische darmziekte medicatie nemen

Bij deze risicogroep gaan dokters de salmonella-infectie met antibiotica bestrijden, alvorens de ziekte verdere gezondheidsproblemen binnen het lichaam veroorzaakt.

Preventie

U kunt op verschillende manieren de Salmonella bacterie bestrijden en de gezondheid van uw kind vrijwaren. De meeste Salmonella bacteriën bevinden zich in dierlijke producten en kunnen door een goede verhitting tijdens het kook/bak proces worden vernietigd. Het is dus belangrijk om te vermijden dat het kind rauwe, onvoldoende gekookte eieren, gevogelte of vlees consumeert.

Salmonella kan ook via kruis-contaminatie verspreid worden, dus wanneer u maaltijden bereidt, let er dan op dat rauw vlees ver verwijderd blijft van geprepareerd voedsel. Additioneel is het essentieel dat u uw handen goed wast, houten snijborden, aanrechten en bestek goed reinigt, na het manipuleren van rauw voedsel.

 

Sommige voedsel kan toch ongezien rauwe ingrediënten bevatten en dienen dus veiligheidshalve vermeden te worden. Tiramisu, thuisgeprepareerde ijscrème, chocolade mousse,…, kunnen rauwe eieren bevatten. Ongepasteuriseerde melk en sappen, kunnen ook gecontamineerd zijn met Salmonella.

De hoofdoorzaak van Salmonella contaminatie gebeurt door resten van fecaliën. Het is dus essentieel om goed de handen te wassen, na gebruik van het toilet.

Vermijd ook het contact met dierlijke uitwerpselen van bijvoorbeeld de huisdieren. Was uw handen grondig nadat u het dier heeft aangeraakt. Vanwege het hoge Salmonella-risico zijn zeker reptielen ongeschikte huisdieren, indien er kleine kinderen in huis zijn.

Behandeling

Indien uw kind een Salmonella-infectie heeft en een gezond immuunstelsel, gaat de dokter vaak opteren voor géén behandeling. De infectie zal vanzelf weggaan. Wanneer het kind echter koorts, hoofdpijn of bloederige stoelgang krijgt, moet u onverwijld de arts opnieuw contacteren om andere problemen te bekijken.

Indien uw kind geïnfecteerd is en een koorts heeft, kunt u een koortswerende middel geven. Wanneer er diarree in het spel is, moet u het kind méér dan voldoende laten drinken, zodanig dat het uitdroogt. Maar de eerste stap bij zieke kinderen moet sowieso het consulteren van de (huis)arts zijn. Enkel hij kan de juiste diagnose en behandeling stellen.