Header image  
Seksueel Overdraagbare Aandoeningen: Trichomoniasis  
line decor
   
line decor
   
 

SOA: Trichomoniasis

 

Trichomoniasis is een SOA die veroorzaakt wordt door de parasiet Trichomonas vaginalis en verkregen kan worden door onbeschermd seksueel contact, maar mogelijk ook door een gedeelde handdoek. Vaak komt trichomoniasis voor in combinatie met gonorroe en chlamydia.

Symptomen:

De ziekteverschijnselen van trichomoniasis kunnen bij vrouwen al enkele uren na de besmetting optreden, maar ze kunnen ook een paar maanden/jaar uitblijven. De symptomen: een wit schuimende afscheiding die stinkt (kan ook geelgroen zijn), een blaasontsteking en een rode vagina en ook kunnen de schaamlippen geïrriteerd zijn waardoor plassen pijnlijk kan zijn. Als een vrouw hier te lang niets aan laat doen dan kunnen de ontstekingen overslaan naar de eierstokken, en leiden tot onvruchtbaarheid.

Bij mannen zijn de ziekteverschijnselen van trichomoniasis minder duidelijk dan bij vrouwen. Daarnaast kan een man ook vaak zonder duidelijke symptomen besmet zijn. De ziekteverschijnselen bij mannen zijn: een rode eikel, vieze afscheiding ontstaan die onaangenaam ruikt en branderig gevoel bij plassen. Voor mannen is het aangewezen om bij deze verschijnselen naar de dokter te gaan. Als een man hier te lang mee wacht, kan de ontsteking overslaan op de prostaat of bijballen wat tot onvruchtbaarheid kan leiden.

Trichomoniasis kan je krijgen door onveilige seks te hebben. Ook kan het gebruik van andermans handdoek en washandje (of iets dergelijks), die besmet is met Trichomonas vaginalis, oorzaak zijn van besmetting. Dit is te voorkomen, door veilig seks te hebben met een condoom, en door andermans handdoek of washandje (of zoiets dergelijks) niet te gebruiken. Men kan geen besmetting oplopen door uit een glas te drinken, of iemand te zoenen die trichomoniasis heeft. Dit geldt in het algemeen voor alle SOA's.

Trichomoniasis is gelukkig te genezen. Voor de behandeling neemt een arts eerst een monster van de plek waar men geïnfecteerd zou kunnen zijn. De arts kijkt onder een microscoop of sprake is van besmetting. Bij positieve identificatie krijgt men een antibioticabehandeling. Het is dus overdraagbaar via intiem lichamelijk contact. Daarom is het ook in het algemeen nodig, dat de partner ook wordt behandeld. We verwijzen graag naar onze pagina over seksuele voorlichting voor tips om erover te praten met onze kinderen/tieners.