Header image  
Seksueel Overdraagbare Aandoeningen: Schaamluizen  
line decor
   
line decor
   
 

SOA: Schaamluizen

 

Schaamluizen komen meestal voor in het schaamhaar. Meestal worden ze doorgegeven via seksueel verkeer, maar het is mogelijk dat men de luizen oploopt via andere manieren. De overdracht kan ook gebeuren via kleding, handdoeken en beddegoed.

Net zoals de gewone luizen, kunnen schaamluizen zondermeer thuis worden behandeld. Als iemand binnen het gezin ermee besmet is, moeten er voorzorgsmaatregelen genomen worden, zodanig dat niet ieder binnen het gezin besmet raakt.

Symptomen:

Hoewel het mogelijk is dat men met schaamluizen besmet is en geen symptomen ervaart, gaan de meeste mensen toch jeuk ervaren. Dit kan erger worden ’s nachts omdat dan de luizen actief worden en hun hoofd in de schaamhaarfollikels steken om zich te voeden met bloed.
Soms gaan deze luizenbeten ontsteken ten gevolge van een reactie op de eiwitten in het speeksel van de luizen. Constante jeuk en krabben, kunnen de schaamstreek beschadigen en doen verdrogen, waardoor de jeuk nog verergert.

Als de besmetting reeds bestaat uit veel volwassen luizen, zal de persoon de jeuk en symptomen snel ervaren. Wanneer het evenwel een paar luizen zijn, die nog eitjes moeten leggen, kunnen de symptomen een twee tot viertal weken uitblijven. Nadat de eitjes uitkomen, zal de plaag en de jeuk in alle heftigheid toeslaan.

Bij jonge kinderen kunnen schaamluizen tot een ontsteking of irritatie van de oogleden leiden.  Bij een schaamluis infectie bij een jonger kind, moet men derhalve de wimpers ook goed nagaan om te zien of er geen luizen zitten.

 

Besmettelijkheid:

Schaamluizen kunnen tot twee dagen zonder een menselijke gastheer overleven. Maar in tegenstelling tot wat veel mensen denken, worden ze heel weinig overgedragen via meubiliair of toiletten. Dit komt omdat de luizen die van het menselijke lichaam afvallen, vaak gewond of stervend zijn. In tegenstelling tot vlooien kunnen luizen niet van persoon tot persoon ‘springen’. Luizen kunnen ook niet via dieren opgelopen worden.  

Preventie en behandeling:

Een besmetting met schaamluis is snel en goed te behandelen met lotions of crèmes.
Behandeling is noodzakelijk. Malathion wordt veel gebruikt. In malathion zit alcohol hetgeen bij behandeling irritatie van de huid kan geven. Een eenmalige behandeling is vaak afdoende.
Het schaamhaar kan ook afgeschoren worden, daarmee verdwijnen de meeste neten (eitjes). Echter ook na scheren is behandeling met een middel nodig. De luis kan ook aanwezig zijn in gebieden zoals onderbuik, tussen de billen en bovenbenen. Een partner met dezelfde klachten dient gelijktijdig meebehandeld te worden. Beddengoed en kleding dient op minstens 60°C gewassen te worden. Zeker bij jonge kinderen, die de luizen indirect hebben opgelopen, is het belangrijk om het beddegoed goed te wassen.

Omdat schaamluizen meestal via seksueel contact worden verspreid, is de beste manier om het te voorkomen zich te onthouden van sex. Seksueel contact met meer dan één partner of met iemand die er meer partners op nahoudt, verhoogt het risico. Bij het hebben van seksueel contact is het essentieel om dit veilig te doen, dus met condoom (zowel een mannelijk condoom als een vrouwelijk condoom zijn geschikt). Bij schaamluizen gaan condooms evenwel weinig bescherming bieden tegen de overdracht. Als ouders is seksuele voorlichting een gevoelig probleem om te bespreken met de tieners, maar desalniettemin zeer belangrijk. Zie onze pagina over seksuele voorlichting voor enige tips.