Header image  
Kinderziektes: HPV of Humaan PapillomaVirus  
line decor
 
line decor
   
 
HPV of Humaan PapillomaVirus

Het Humaan PapillomaVirus (HPV) is zeer besmettelijk en komt vaak voor. Tot 80% van de vrouwen loopt het virus tijdens hun leven op. Deze infectie kan zich dan op langere termijn ontwikkelen tot baarmoederhalskanker. Dit is slechts bij een klein gedeelte (1%) van de vrouwen die de infectie oplopen, het geval, maar een HPV-vaccinatie kan het optreden van baarmoederhalskanker gevoelig terugdringen.

 

Besmetting:

Het Humaan PapillomaVirus heeft, net als alle andere virussen, menselijke cellen nodig om zich voort te planten. In het geval van HPV zijn deze cellen deze van de baarmoederhals. Ook bij mannen kan de penis besmet raken met HPV. Hierdoor is het duidelijk dat virus hierdoor bij genitaal contact kan overgaan van persoon tot persoon. Het HPV virus is zo verspreid dat in de loop der tijd een meerderheid van de sexueel actieve personen, besmet raakt. Het is duidelijk dat het virus dus zeer verspreid is en gelukkig maar in een beperkt aantal gevallen op langere termijn aanleiding geeft tot baarmoederhalskanker. Toch is het ten zeerste aan te raden als vrouw/meisje zich te laten inenten tegen het virus.

 

Vaccinatie:

Voor een maximaal effect van de vaccinatie gebeurt deze best voor het eerste seksuele contact. Maar ook bij vrouwen/meisjes die reeds sexueel actief zijn, kan vaccinatie nog nuttig zijn.  Indien men immers reeds met één HPV virus besmet is, kan het vaccin bescherming bieden tegen de overige HPV-virussen.

Het lichaam komt via het vaccin in aanraking met een (ongevaarlijk) namaakvirus en gaat afweerstoffen aanmaken. Omdat het een (ongevaarlijk) namaakvirus is, gaat de patiënt ook niet besmet raken met HPV door de vaccinatie! Bij een latere besmetting met een echt HPV-virus gaat het lichaam dit herkennen en het onmiddellijk aanvallen en vernietigen.

Er zijn drie injecties nodig voor de vaccinatie en dit best gespreid over een periode van zes maanden. Er is immers een bepaalde periode nodig voor de opbouw van de bescherming. Na 3 injecties is men optimaal beschermd tegen het virus. De duur van de bescherming, immuniteit genaamd, is niet gekend. Voorlopig gaan de dokters uit van een bescherming voor minstens vijf jaar na de eerste injectie.

Voor de volwassen vrouw (ouder dan 25) blijft het evenwel noodzakelijk om driejaarlijks (of korter op vraag van de gynaecoloog) een uitstrijkje te laten nemen.

De vaccinatie kan gegeven worden door iedere arts, maar het is best om dit te laten doen door de gynaecoloog (of huisarts).