Header image  
Seksueel Overdraagbare Aandoeningen: Gonorroe  
line decor
   
line decor
   
 

SOA: Gonorroe

 

Gonorroe is een seksueel overdraagbare aandoening (SOA), veroorzaakt door een bacterie genaamd Neisseria gonorrhoeae. Het kan ook worden overgedragen van zwangere moeders aan hun baby's bij de geboorte.

Gonorroe treft meestal tieners en jonge volwassenen. Experts geloven dat er duizenden gevallen ongezien en onbehandeld door de mazen van het net glippen, simpelweg omdat er géén symptomen zijn. Veel personen die gonorroe hebben, zijn eveneens besmet met andere SOA’s, zoals chlamydia. Een diagnose van gonorroe omhelst dus vaak eveneens behandelingen voor andere geslachtsziektes, omdat deze op dat ogenblik eveneens aanwezig zijn.

Symptomen

Vaak geeft gonorroe geen symptomen. Als er symptomen zijn, variëren deze van pijnlijk plassen en afscheiding uit penis of vagina. Deze afscheiding is dan groen-geelachtig van kleur. Bij mannen kan er een zwelling/ pijn zijn aan de testikels. Vrouwen hebben last van buikpijn, abnormaal bloeden en pijn bij de coïtus. Gonorroe kan ook rectale pijn bij de stoelgang veroorzaken. Een zere keel kan ook veroorzaakt worden door een gonorroe keelinfectie.

Onbehandeld zal gonorroe ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken. Bij maken leidt het tot littekens in de urethra (plasbuis), waardoor plassen bemoeilijkt wordt. Bij vrouwen zal onbehandelde gonorroe uitbreiden naar de hogere regionen van de vrouwelijke geslachtsorganen. De baarmoeder, eileiders en eierstokken kunnen er door geïnfecteerd raken. Dit leidt tot abcessen in de eileiders en geeft direct aanleiding tot onvruchtbaarheid.

Zowel bij mannen als vrouwen kan onbehandelde gonorroe doorheen het bloed naar andere delen van het lichaam reizen. Het kan ontstekingen veroorzaken in gewrichten, huid, botten, pezen, het hart en lever.

Omdat herpes via seksueel contact wordt verspreid, is de beste manier om het te voorkomen zich te onthouden van seks. Seksueel contact met meer dan één partner of met iemand die er meer partners op nahoudt, verhoogt het risico. Bij het hebben van seksueel contact is het  essentieel om dit veilig te doen, dus met condoom (zowel condoom voor man als vrouwelijke condoom). Als ouders is dit een gevoelig probleem om te bespreken met de tieners, maar desalniettemin zeer belangrijk. Zie onze pagina over seksuele voorlichting voor enige tips.

Wanneer de arts gonorroe vermoedt, zal hij urinestaaltjes of vloeistofstaaltjes uit de urethra naar het lab sturen. Als men er vroeg genoeg bij is, kan gonorroe goed behandeld worden met antibiotica. Omdat gonorroe vaak voorkomt met nog een andere SOA, zal de behandelende arts vaak eveneens een behandeling tegen chlamydia voorschrijven. De partner(s) van de besmette persoon moeten ook gecontroleerd en indien geïnfecteerd, behandeld worden.