Header image  
Seksueel Overdraagbare Aandoeningen: Chlamydia  
line decor
   
line decor
   
 

SOA: Chlamydia

 

Chlamydia is een van de meest algemene seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA). Bij vrouwen is chlamydia een mogelijke oorzaak van bekkenontstekingen welke tot onvruchtbaarheid kunnen leiden. Ook is het de meest voorkomende oorzaak van blindheid in de wereld. Blindheid ontstaat als complicatie van trachoom (chlamydiabindvliesontsteking).

De oorzaak van chlamydiasis is de bacterie Chlamydia trachomatis, een soort van het geslacht Chlamydia. Het grote gevaar bij Chlamydiasis is dat het bij vrouwen in 60% van de gevallen en bij mannen in 30% van de gevallen symptoomloos is. Een verandering in de vaginale flora kan een aanwijzing zijn. De pH-waarde in de vagina behoort tussen de 3.8 en 4.5 te liggen. Een hogere waarde (zuurgraad neemt daardoor af) kan bacteriegroei bevorderen. Onbehandeld kan een chlamydiose leiden tot een opstijgende urineweginfectie en ontsteking van de eileiders. Indien deze aandoening niet behandeld wordt, kan dit leiden tot verlittekening ('fibrosering') van de eileiders met onvruchtbaarheid (infertiliteit) tot gevolg. Bij mannen resulteert het in testiculaire zwelling, pijn en eveneens onvruchtbaarheid.

Chlamydia kan worden behandeld met antibiotica. Maar in veel gevallen veroorzaakt de ziekte dus geen symptomen, waardoor sommige mensen geïnfecteerd zijn, zonder het te weten.

Bij vrouwen zijn chlamydia symptomen:

*) Vaginale irritatie
*) Vaginale afscheiding
*) Pijn in de lagere buikstreek
*) Branderig gevoel bij het plassen.

Bij mannen zijn de symptomen:

*) Afscheiding aan het topje van de penis
*) Brandend gevoel bij het plassen

 

Besmettelijkheid:

Chlamydia is besmettelijk en overgedragen via sexueel contact, via sperma of vaginale secreties. Indien het de bacterie in contact komt met de ogen, kan het eveneens ontsteking aan de ogen veroorzaken. Chlamydia wordt niet verspreid via het schudden van bijvoorbeeld handen van een besmet persoon of het gebruiken van een toilet waarop een besmet persoon heeft gezeten.

Behandeling:

Indien Chlamydia vroeg wordt ontdekt, kan het goed worden verholpen met antibiotica en dit binnen een periode van zeven tot tien dagen. Indien het evenwel niet gedetecteerd en behandeld wordt, kan het aanleiding geven tot serieuze complicaties maanden tot jaren na de infectie. Zoals bij vele sexueel overdraagbare ziektes, kunnen de symptomen binnen een paar dagen na de behandeling verdwijnen, maar is de ziekte nog steeds aanwezig! De behandeling moet dus volledig worden doorlopen, zelfs indien de symptomen verdwijnen. De sexuele partners moeten op de hoogte worden gebracht, want het is uiterst besmettelijk.   

Tieners die behandeld worden voor chlamydia, kunnen best ook op andere sexueel overdraagbare ziektes getest worden. Het is best dat ze de kans krijgen om in alle vertrouwen met de arts (desnoods alleen) hun sexuele achtergrond door te nemen. Niet alle tieners gaan dit graag in bijzijn van hun ouders doen, maar het is belangrijk om een medische professional hierin te kunnen raadplegen. Deze professional kan de tiener begeleiden en uitleggen hoe de sexueel overdraagbare ziektes zich juist verspreiden en welke maatregelen een persoon kan nemen om veilig sexueel verkeer te hebben. Het is niet makkelijk om hierover als ouders of grootouders met de tieners te praten. Zie onze pagina over seksuele voorlichting voor enige tips.