Header image  
Kinderziektes: Rode hond  
line decor
 
line decor
   
 

Rode hond


 

Rode Hond is één van de (onschuldige) kinderziekten die in België en Nederland sporadisch nog voorkomt. Bijna alle kinderen zijn hier namelijk tegen ingeënt (de BMR prik). De meest voorkomende leeftijd is tussen het 5de en 20ste jaar. Rode hond wordt veroorzaakt door een virus dat zich via de lucht verspreidt. Zo'n twee tot drie weken na besmetting, breekt de ziekte uit. Rode hond is besmettelijk; al vanaf de zevende dag na besmetting kan deze overgedragen worden.

De symptomen
Vóór het uitbreken van de ziekte heeft uw kind last van verkoudheid, pijn aan de gewrichten en lichte koorts. De halsstreek voelt gezwollen en pijnlijk aan. Dit kan ook gepaard gaan met branderige ogen. Vervolgens krijgt men een roze-rode en vlekkerige huiduitslag. Deze begint in eerste instantie achter de oren en verspreidt zich daarna over het hele lichaam. Soms zijn er zoveel vlekjes dat de hele huid rood ziet.Zwangerschap

Wanneer uw kind rodehond heeft, is dit vrij onschuldig. De ziekte is wel uiterst gevaarlijk gevaarlijk voor zwangere vrouwen. Vooral als de ziekte in het eerste trimester van de zwangerschap wordt opgelopen, is het virus gevaarlijk voor het ongeboren kind. Het kan namelijk leiden tot ernstige gehoor-, oog-, en hartafwijkingen. Er is eveneens een risico op overlijden van het ongeboren kind in de baarmoeder..

De behandeling
Er bestaat geen behandeling tegen rodehond. Na 10 dagen verdwijnt de huiduitslag en het besmettingsgevaar vanzelf. Het kind mag vrij buiten spelen, maar het contact met zwangere vrouwen dient ten zeerste te worden vermeden.
Om te voorkomen dat je dochter later tijdens haar eventuele eigen zwangerschap besmet raakt door rodehond, worden jonge kinderen tegenwoordig tegen de ziekte ingeënt. De eerste vaccinatie met het BMR-vaccin biedt al een bescherming van 95 procent. Na de tweede vaccinatie op negenjarige leeftijd is uw kind volledig tegen de ziekte beschermd.

 

Eventuele zaken die men zelf kan ondernemen om het ongemak naar het kind en diens omgeving te verminderen:


- Het kind geeft zelf wel aan wanneer het moe is en dient te rusten. Extra bedrust is niet echt nodig.
- De vlekjes op het lichaam kunnen schrikwekkend zijn. Ondanks de uitgebreidheid van de vlekjes mag u uw kind gewoon in bad of onder de douche doen.
- Bij koorts dient het kind vooral goed te drinken om het risico op uitdroging te verminderen. De koorts zelf dient niet altijd onderdrukt te worden. Het is immers een actief afweermechanisme van het lichaam.
- Indien uw kind zich erg ziek voelt , mag men gerust een aan het lichaamsgewicht gekoppelde, tablet paracetamol geven. De apotheker kan u hierin verder helpen.
- U kunt opteren voor een anti-jeuk lotion of zalf. De apotheker kan u hierin verderhelpen.
- Vertel uw bezoek van tevoren dat uw kind een besmettelijke ziekte heeft.