Header image  
Onderzoeken: EEG  
line decor
 
line decor
   
 

EEG 

Een elektro-encefalogram (EEG) is een test voor het opsporen van afwijkingen met betrekking tot de elektrische activiteit van de hersenen. Dit onderzoek gaat de golfpatronen in de hersenen onderzoeken. Kleine schijfjes met dunne metalen draden (elektroden) worden op het hoofd geplaatst en gaan dan de opgevangen elektrische signalen doorsturen naar een computer voor de registratie van de data.

Bij een normale elektrische activiteit in de hersenen gaat men een herkenbaar patroon zien. Door de EEG kunnen de dokters bepaalde abnormale patronen ontdekken. Deze zouden kunnen wijzen op epilepsie of andere problemen.

 

Waarvoor gebruiken de dokters het?

De dokters gebruiken de EEG vaak om een diagnose te stellen bij een patiënt die stuipneigingen heeft. Ook bij slaapproblemen of gedragsproblemen, zal de arts deze methode aanwenden om abnormale golfpatronen te ontdekken in de hersenen. Ook wordt het vaak gebruikt om de hersenfunctie te checken na een traumatisch hoofdongeval of operatie aan het hoofd. Ook bij nakende hart-en levertransplantatie wordt het onderzoek vaak toegepast.

Preparatie

De voorbereiding voor het onderzoek is minimal. Men zal wel vragen om het haar van het kind schoon te maken, maar om hierbij oliën, conditioners of haarlak te vermijden. Deze producten gaan immers het bevestigen van de elektroden aan de hoofdhuid bemoeilijken.

De arts raadt ook vaak aan om met bepaalde medicatie te stoppen voor de test. Vermits  u via uw huisarts of kinderarts wordt doorverwezen, zullen zij bekijken welke medicatie (tijdelijk) moet stopgezet worden, om de EEG resultaten niet (negatief) te beïnvloeden. Ook de inname van caffëine via koffie of cola moet vermeden worden. Indien het kind moet slapen tijdens het nemen van de EEG, zal uw arts u een bepaalde planning meegeven om dit te vergemakkelijken.

 

Het onderzoek zelf:

Het onderzoek gebeurt vaak in het ziekenhuis. Men vraagt de patiënt om op een bed te liggen of op een stoel te zitten. De technicus gaat de elektrodes bevestigen op verschilllende plaatsen van het hoofd. Dit gebeurt met behulp van een licht kleefmiddel. Elke elektrode wordt via een versterker geconnecteerd aan de EEG-recorder.

Men kan enerzijds de patiënt vragen om volstrekt stil te liggen. Anderzijds kan men ook aan de patiënt vragen om bepaalde handelingen te doen (naar een stroboscoop kijken, bepaalde bewegingen maken,…) om de stuipneigingen te ontlokken. Dit is nodig om de hersenactiviteit te onderzoeken, die zich op dat moment abnormaal zal gedragen. De medicus is op de hoogte van de voorgeschiedenis van de patiënt en is dus voorbereid op eventuele problemen die zich kunnen voordoen bij de test.

Het nemen van een EEG duurt ongeveer een uurtje, maar dit kan langer zijn, indien de patiënt tijdens de EEG moet slapen.

Het kind prepareren

Als ouders en grootouders kunnen we het kind geruststellen door te benadrukken dat het volstrekt pijnloos en niet oncomfortabel is. Men kan de ruimte beschrijven waarin de metingen gaan gebeuren en benadrukken dat men te allen tijde bij het kind blijft. Bij oudere kinderen moet men het belang van stilleggen blijven benadrukken.

Resultaten:

Het nemen van de EEG is pijnloos en niet oncomfortabel. Het enige nadeel is de vraag om volstrekt stil te liggen tijdens de metingen. Dit kan vooral bij kinderen een moeilijke zaak blijken.

Een neuroloog gaat de resultaten uitlezen en interpreteren. Alhoewel de interpretatie complex is, zijn de resultaten vaak binnen een paar dagen beschikbaar. Deze kunt u dan met de neuroloog of met de huisarts/kinderarts bespreken.