Header image  
Kinderziektes: Obesitas of vetzucht  
line decor
 
line decor
   
 

Obesitas of vetzucht

 

De laatste jaren zien we meer en meer kinderen zwaarlijvig rondlopen. Obesitas is een ware plaag geworden en zal op langere termijn aanleiding geven tot gezondheidsproblemen.

De oorzaken van obesitas zijn dezelfde als bij volwassenen: Men beweegt te weinig en de eetgewoontes zijn verkeerd. De hoofdoorzaak bij hedendaagse kinderen is vaak het gebrek aan lichaamsbeweging. Vroeger gingen kinderen buiten spelen, maar tegenwoordig door opkomst van televisie, maar vooral computerspelletjes, zitten de kinderen de ganse dag bewegingsloos in hun comfortabele zetel. Ouders gaan hun kroost oppikken met de wagen, zodat ze ook hier onvoldoende beweging meekrijgen. Uiteindelijk kunnen ze enkel rekenen op de school om wat lichaamsbeweging te krijgen, maar de speeltijd en de lichamelijk opvoedingslessen zijn onvoldoende om het passieve bewegingspatroon van het kind en dus diens obesitas te doorbreken.

 

Daarnaast is ook verkeerde voeding een hoofdoorzaak van de obesitas-plaag bij kinderen. Veel kindervoedsel is gewoonweg te gesuikerd of te vet, waardoor ze in combinatie met hun passieve bewegingshouding onvoldoende calorie├źn verbranden en dit dus gaan stockeren als lichaamsvet. Ze worden dus met andere woorden dik. Het is essentieel dat kindervoeding goed uitgebalanceerd is en dus vooral gezond is. Dit is vaak niet het geval en het zijn veelal de verdoken calorie├źn, onder de vorm van suikers en vetten, die de vetzucht in de hand werken. Lees onze pagina met '(gezonde) voedingstips', maar vooral onze hoofdpagina 'Voeding en lichamelijke fitheid'.