Header image  
Kinderziektes: Middenoorontsteking  
line decor
 
line decor
   
 

Middenoorontsteking


 

 
 

Ontstaan
Acute middenoorontsteking is een zeer vaak voorkomende aandoening bij kinderen. Meestal ontstaat deze ontsteking in aansluiting op een verkoudheid. Door de nog niet optimale werking van de buis van Eustachius (die het oor verbindt met de neus-keelholte) wordt het vocht dat tijdens deze verkoudheid wordt gevormd, niet goed afgevoerd. Het blijft geheel of gedeeltelijk achter in het middenoor waar het een broedplaats vormt voor bacteriën en virussen.

 


Er ontstaat een ontsteking die leidt tot koorts en de vorming van etter. De druk van etter tegen het trommelvlies is erg pijnlijk. Baby’s gaan hierdoor slechter drinken en slapen en grijpen naar het oortje. Peuters kunnen ook buikpijn krijgen en braken. Na een aantal dagen wordt de pijn minder doordat de etter door het lichaam wordt opgelost of doordat er een gaatje in het trommelvlies komt waardoor de etter weg kan. Er komt dan etter en soms ook wat bloed uit de gehoorgang. Dit wordt een ‘loopoor’ genoemd. Meestal is dit binnen een paar dagen weer over en geneest het gaatje in het trommelvlies spontaan .
Oorproblemen komen veel vaker voor bij kinderen dan bij volwassenen.

 


Kinderen zijn relatief vaak verkouden; gemiddeld zo’n zes tot tien keer per jaar. Deze verkoudheden liggen vaak ten grondslag aan de oorproblemen. Kinderen zijn zo vaak verkouden omdat ze van nature een verminderde afweer hebben tegen infecties. Het afweersysteem is immers nog bezig zich te ontwikkelen. Bovendien komen ze in kinderdagverblijven en op school in contact met andere kinderen die zelf verkouden zijn. Kinderen die vaak in een rokerige omgeving verkeren zijn ook vatbaarder zijn voor neusverkoudheid en oorklachten.
Oorproblemen bij kinderen hebben ook te maken met een nog niet goed ontwikkelde buis van Eustachius. Deze buis is de verbinding van het oor naar de neus en zorgt ervoor dat het oor goed belucht wordt en dat het oor zijn afvalstoffen kwijt kan. Behalve dat de buis van Eustachius relatief moeilijk opengaat bij kinderen is hij ook relatief kort, waardoor het oor vatbaarder is voor infecties.

In de sommige gevallen wordt er geopteerd om bij het kind oorbuisjes te plaatsen.