Header image  
Kinderziektes: Melkkorstjes of Berg  
line decor
 
line decor
   
 

Melkkorstjes of Berg

Melkkorstjes, ook wel berg genoemd, zijn een soort van huidaandoening, ook wel seborroïsch eczeem of berg genoemd. Melkkorstjes worden veroorzaakt door transpiratie en een verhoogde afscheiding van huidsmeer of talg. Het is niet besmettelijk, jeukt niet maar laat wel schilfers na. 

Men kan ze makkelijk herkennen als gele, dikke en vettige schilfertjes op de hoofdhuid van de baby, soms vergezeld van rode vlekjes. Soms komen ze ook voor op de wenkbrauwen, tussen de plooi van neus en wangen. Ook achter de oren en op de borst kunnen ze voorkomen. Meestal treedt het probleem op vanaf 6 weken tot 4 maanden. Daarna verdwijnen ze meestal vanzelf.

 

Oorzaak en behandeling:

De oorzaak van de melkkorstjes is niet bekend. Men kan in feite niet veel ondernemen om het te voorkomen. Men kan het probleem beperken door het kind dagelijks met een zachte shampoo te wassen en uit te spoelen. Het haar kan best geborsteld worden met een zachte borstel. De schilfers worden erdoor losgemaakt en bloeddoorstroming van de hoofdhuid wordt gestimuleerd.

’s Avonds kan men de hoofdhuid met amandelolie zacht insmeren en dit de ganse nacht laten inwerken. ’s Morgens worden dan de haartjes gewassen en geborsteld met een zachte borstel. Meestal is dit effectief om de korstjes te verminderen. Wanneer de schilfers niet verminderen, is het best om bij een (kinder)arts langs te gaan en het probleem te bespreken. Deze zal dan speciale zalf/lotion voorschrijven om de hoofdhuid mee in te smeren.

Zie ook onze pagina over 'Eczeem'.