Header image  
Kinderziektes: Mazelen  
line decor
   
line decor
   
 

Mazelen


 

Mazelen is een zeer besmettelijke en ernstige ziekte veroorzaakt door een virus. Mazelen kunnen leiden tot  oorontsteking,  keelontsteking,  bronchitis,  longontsteking, hersenontsteking (encefalitis) met mogelijk blijvende ernstige letsels tot gevolg. De gevoeligste periode is van één tot zes jaar. De ziekte is het ernstigst bij kinderen jonger dan drie jaar.Ziekteverschijnselen

  • Zware verkoudheid: een loopneus, hoesten, niezen, ontstoken ogen, zere keel en hoge koorts (tot 40°C).
  • Eventueel neusbloeden, misselijkheid en diarree.
  • Rond de derde dag gaat de temperatuur omlaag en verschijnen er kleine witte, op zoutkorreltjes lijkende vlekjes in de mond.
  • Op de vierde of vijfde dag verschijnt de eerste huiduitslag. Eerst in de vorm van kleine, iets opgezette rode vlekjes op het voorhoofd en achter de oren. Deze vlekjes verspreiden zich geleidelijk aan over de rest van het lichaam, behalve over de armen en benen. Naarmate de uitslag zich verder verspreidt, worden de vlekjes groter en vloeien ze in elkaar over.
  • Rond de zesde dag begint de uitslag af te nemen. Na een week zijn alle symptomen meestal verdwenen.

 

Besmetting

Het mazelenvirus is aanwezig in het speeksel van personen die met mazelen besmet zijn. Je kan besmet worden door direct contact met dit besmet speeksel (voorbeeld door kussen of drinken uit hetzelfde glas) of door kleine speekseldeeltjes, die vrijkomen bij hoesten, in te ademen. Mazelen is zeer besmettelijk. Mazelen kan worden overgedragen van zes tot drie dagen vóór tot ongeveer een week ná het verschijnen van de huiduitslag.


Mogelijke behandelingen

Er bestaat geen behandeling. Je kan enkel geneesmiddelen toedienen die de ziektetekens verzachten.
In de meeste gevallen is het belangrijk om de temperatuur van het kind onder controle te houden om koortsstuipen te voorkomen. Geef bij voorkeur paracetamol. Bij koorts moet het kind veel drinken.
Als je kind klaagt over geïrriteerde ogen, maak de kamer dan zo donker mogelijk en dep de ogen eventueel met lauw water.


Vaccinatie

Wie moet zich laten vaccineren?
Alle kinderen.

Vaccinatieschema 
Het vaccinatieschema omvat een eerste dosis drievoudig vaccin (tegen mazelen, bof en rubella of rode hond) op de leeftijd van 12 maand. Wanneer het kind naar school gaat, moet de vaccinatietoestand worden gecontroleerd en wordt een inhaalvaccinatie gegeven aan de kinderen die het vaccin nog niet gekregen hebben.
Op de leeftijd van 10-13 jaar (normaal in het vijfde leerjaar) moet een tweede dosis vaccin toegediend worden. Als je maar één spuitje hebt gehad, ben je mogelijk onvoldoende beschermd en laat je  best nog een vaccin toedienen.

Dit vaccin wordt door de Vlaamse overheid gratis ter beschikking gesteld van de vaccinatoren.