Header image  
Kinderziektes: Kleine kinderen en kromme tenen  
line decor
   
line decor
   
 

Kleine kinderen en kromme tenen

 

Sommige ouders vinden dat de tenen van hun peuter zo krom staan, het zo geheten klauwen van de tenen. Toch is dit eigenlijk normaal, omdat bij een peuter in verhouding tot hun voeten er relatief veel gewicht rust op de voetjes, waardoor ze hun tenen wat gaan ‘bijeentrekken’.

Schoenen zijn essentieel in een goede ontwikkeling van de voet, vandaar dat we als ouders en grootouders veel aandacht moeten besteden aan kwalitatief goede, ruime en tevens ondersteunende schoenen. Derhalve is goed en gedegen advies in de schoenwinkel essentieel.

Daarnaast is het goed dat een kind (binnenshuis) zo vaak en lang mogelijk op zijn/haar blote voeten loopt. Dit is essentieel opdat het de voet goed leert ‘afrollen’ en op die manier tevens mooie rechte tenen krijgt. Als ouders en grootouders willen we vaak dat ze zo snel mogelijk leren stappen, maar het is uitermate belangrijk dat een kind het spontaan doet, anders is het er zowel psychisch als fysisch nog niet klaar voor. Het dan doen lopen, is op die manier potentieel gevaarlijk voor een goede fysieke ontwikkeling van het kind.

Wanneer de kinderen wat ouder zijn, is de puberteit weeral een uiterst belangrijke periode om te zorgen voor goede schoenen. Deze moeilijke periode en het vaak rebelse gedrag van de opgroeiende kinderen, kan een goede schoenkeuze bemoeilijken, maar toch is net de periode tussen 12 en 16-17 jaar weer zeer belangrijk voor hun voeten. De kinderen volgroeien in deze periode en dus eveneens hun voeten. Lees ook onze pagina’s over ‘Puberteit’ en ‘Loopschoenen’ en 'Jeugdreuma'.