Header image  
Kinderziektes: Hooikoorts  
line decor
 
line decor
   
 

Hooikoorts

Wie last heeft van hooikoorts, heeft last van windverstuivers: grassen, kruiden of bomen die hun pollen met de wind verspreiden. Via de ademhaling komen deze pollen dan terecht in het lichaam. Als het lichaam allergisch is, gaat het deze stoffen als gevaarlijk bestempelen en reageren met niesbuien, een verstopte neus en vaak tranende, jeukende ogen.

 

Symptomen

Op het eerste zicht lijken de symptomen op deze van een serieuze verkoudheid. Hooikoorts kan enkel worden vastgesteld via een medisch onderzoek. Het meest eenvoudig is de huidtest, waarbij men een extract maakt van graspollen, huisstofmijt, boompollen, huidcellen van honden of katten. Hiervan wordt telkens een druppeltje op de huid aangebracht, waarna men de huid met een naaldje doorprikt en binnen twintig minuten bekijkt hoe deze reageert. Wanneer symptomen opduiken tussen begin mei en eind juni kan men met grote zekerheid stellen dat men allergisch reageert op graspollen. Begint de allergische reactie tussen februari en april, dan is men hoogstwaarschijnlijk allergisch voor boompollen.  Begint de allergische reactie tenslotte tussen augustus en september, dan is men hoogstwaarschijnlijk allergisch voor kruiden of schimmels. Is de allergische reactie constant tijdens het ganse jaar, is men allergisch voor huisstofmijt. De behandelende arts zal de verschillende pistes dan ook nagaan.

Gewoonlijk associeert men hooikoorts met niezen, maar voor heel wat hooikoortslijders is deze aandoening veel belastender dan alleen dat. Er zijn mensen die de hele dag door niezen, niet meer kunnen zien door hun ogen, geen licht verdragen en constant moe zijn. Hooikoorts kan de kwaliteit van het dagelijkse leven dan ook enorm belasten.

Behandeling

Een allergie vermijden is niet mogelijk, maar preventie en behandeling kunnen helpen om er beter mee te leren leven. Er bestaan enorme lijsten van grassen, bomen en planten. Bij grassen is het vaak niet zo belangrijk om te weten voor welk gras men nu juist allergisch is. Is men immers gevoelig voor één soort, blijkt men ook te reageren op andere soorten. Bij bomen is de allergische reactie vaak op berken en hazelaars. Bij een allergie voor de berk is dit dan ook vaak tussen maart en april. Bij de hazelaar is dit wat eerder, tussen januari en februari.

De arts moet dus nagaan op welke pollen men reageert en dan gaat hij een behandelplan opstellen. Hij schrijft dan vaak een oraal medicijn, neusspray en oogdruppels voor om de symptomen te verlichten:

*) Antihistaminica: deze medicatie werkt in op histamine, een stof die bij de allergische reactie wordt vrijgegeven en de ontstekingsreacties veroorzaakt. Antihistaminica helpen tegen het niezen en jeuk, maar kunnen een mogelijke neusverstopping niet verhelpen.

*) Verstuifbare en inhaleerbare cortisonepreparaten. Deze neussprays worden tweemaal daags verstufd en dit de hele allergieperiode lang. Deze sprays zijn zeer efficiënt. Omdat de cortisone zo laag gedoseerd is, kan men dit veilig langdurig gebruiken. Bij irritatie van de neus of korstjesvorming kan men wat vaseline in de neus aanbrengen.

*) Decongestiva helpen tegen een verstopte neus. Deze medicatie mag evenwel niet langer dan twee dagen gebruikt worden. Ze moeten vermeden worden bij hoge bloeddruk en dus met andere woorden strikt met en volgens de behandelingswijze van de arts gebruikt worden!

*) Immunotherapie: De behandelende arts gaat hierbij over een periode van twee tot vijf jaar regelmatig inspuitingen geven met gezuiverde allergeenextracten, zodat men minder gevoelig ervoor wordt. Dit wordt enkel gedaan bij hooikoortspatiënten die heel zwaar onder de allergie lijden en niet goed reageren op de normale medicatie. Toch is deze behandelingswijze niet zonder gevaar omdat ze in zeldzame gevallen zelfs tot een anafylactische shock aanleiding kunnen geven.

 

Tips:

*) Indien de ouders aan hooikoorts leiden, kan het geven van borstvoeding aan pasgeborenen het risico op hooikoorts bij het kind drastisch beperken.

*) Sluit ramen en deuren tijdens de vroege morgen. De meeste pollen worden tijdens deze periode verspreid.

*) Probeer buitensporten te vermijden tijdens het hooikoortsseizoen. Probeer in deze periode te opteren voor een binnensport zoals zwemmen of fitness.

*) Probeer vakantie aan de zee te boeken. Vaak is  hier de pollenconcentratie veel lager dan in het binnenland.

*) Vermijd te roken: Als er gerookt wordt binnen het gezin met allergische aandoeningen, kan roken de kans vergroten dat ook de kinderen hier last van gaan krijgen.

*) Vermijd de bronnen van uw allergie. Zoek ze dus best niet op tijdens uw dagdagelijkse activiteiten.