Header image  
Kinderziektes: Hoesten  
line decor
 
line decor
   
 

Hoesten

Hoest is een reflexmatige explosieve uitademing, die ontstaat bij prikkeling van de luchtwegen en deze reinigt van slijm en eventuele vreemde voorwerpen. Er zijn verschillende twee hoofdtypes hoest:

 

Slijmhoest

Bij de slijmhoest komt er slijm mee bij het hoesten. In onze luchtwegen is er altijd een normale afscheiding van slijm. Anders zouden de luchtwegen immers uitdrogen. U hebt daar geen last van, omdat het slijmvlies in onze luchtwegen voorzien is van een trilhaartapijt. Door de bewegingen van die trilhaartjes wordt het slijm afgevoerd zonder dat u het merkt. Maar het is mogelijk dat die trilhaartjes beschadigd raken en opeens niet meer zo goed werken.

Dit kan bijvoorbeeld door een luchtweginfectie veroorzaakt worden. Het slijm in de luchtwegen wordt niet meer afgevoerd en begint zich op te stapelen. De luchtwegen geraken geïrriteerd en het lichaam heeft dan het hoesten als enige optie om het overtollige slijm te verwijderen. Hoesten is dus een nuttige reflex van ons lichaam om de luchtwegen in hun normale toestand te herstellen. Een productieve hoest zomaar onderdrukken is dus niet verstandig. Het nemen van hoestsiroop zal de normale hoestreflex onderdrukken en hierdoor kunnen de luchtwegen zich niet stabiliseren. Bij slijmhoest wordt dan ook vaak afgeraden hoestsiroop te nemen. Wat de huisarts wel vaak voorschrijft is een slijmoplossende ‘hoestsiroop’, die het lichaam helpt bij het verwijderen van de overtollige slijmen.

Droge hoest

Deze hoest wordt niet uitgelokt door overtollige slijm, maar door andere factoren zoals bijvoorbeeld stof. Wanneer u evenwel zonder aantoonbare reden last heeft van droge hoest, kan het nuttig zijn om een hoestsiroop te nemen.

Indien een hoest zich langer dan drie weken aanhoudt, moet men zondermeer de arts contacteren.

Wanneer de arts contacteren?

Met een eenvoudige hoest hoeft u niet meteen naar de dokter. Geef uw lichaam de kans om uit te zieken. Normaal gesproken gaat een verkoudheid vanzelf over. Maar als op de verkoudheid een bacteriële infectie volgt, kunnen er allerlei aandoening ontstaan. Bijvoorbeeld een bronchitis of longontsteking. Drie tot vijf dagen uitzieken is normaal. Is uw hoest dus na ongeveer twee weken nog niet verminderd, consulteer dan zeker uw huisarts.

En er zijn omstandigheden waarin u beter meteen naar uw huisarts gaat:

*) Kinderen onder de 1 jaar
*) Langer dan één week last van kriebelhoest
*) Pijn op de borst bij het inademen
*) Hoge koorts
*) Ophoesten van bloed of roodbruin slijm
*) Bij kortademigheid
*) Bij benauwdheid
*) Hoesten veroorzaakt door een geneesmiddel
*) ’s nachts hoesten in combinatie met kortademigheid en moeheid

 

Tips om het hoesten te bestrijden

*) Goede verluchting van de woning en het vermijden van rokerige of stofferige ruimtes
*) Indien roker: Stop met roken
*) Neus reinigen met fysiologische serum, gorgeldrankjes gebruiken.
*) Zorg voor een goede luchtvochtigheid binnenshuis
*) Gezond eten en voldoende rusten
*) Drink voldoende, vooral warme dranken. Bij slijmhoest is het zelfs aangeraden om twee liter water meer te drinken dan normaal op een dag.
*) Neem een hete douche of stomen met heet water kan helpen.
*) Slaap met verhoogd hoofdeinde, om nachtelijke hoestbuien te voorkomen.

Aanpak bij hoestende kinderen.

Voor kinderen geldt ongeveer dezelfde aanpak als bij de volwassenen. Bij kinderen onder één jaar moet men evenwel meteen naar een arts gaan bij hoesten. Het stellen van de juiste diagnose bij het symptoom hoesten is essentieel bij jonge kinderen. Stel dat astma de onderliggende oorzaak is, dan zal een hoestsiroop niet helpen. Gebruik dus het gezond verstand: heeft het kind vaak of langdurig last van hoest, consulteer dan een kinderarts.

Bij kinderen is hoest ook vaak het gevolg van een eenvoudige neusloop. De slijmen druppelen dan vanuit de neus in de keelholte, wat een hoestprikkel tot gevolg heeft. Een hoestremmer/hoestsiroop is dan volstrekt af te raden omdat dan de slijmen mét microben in de longen terechtkomen en daar dan een bronchitis veroorzaken. Het kind moet goed aangeleerd worden om zijn neus te snuiten of bij jongere kinderen dat de ouders met behulp van een speciale pipet de slijmvliezen opzuigen. Daarna kan men verzachtende neusdruppels of siroop gebruiken. Maar het consulteren van de huis-of kinderarts moet de eerste reactie zijn. Zie ook onze pagina over 'Hoestsiroop'.