Header image  
Kinderziektes: Heupdysplasie  
line decor
 
line decor
   
 

Heupdysplasie

 

Heupdysplasie is als de kop van het dijbeen niet goed past in de bekkenkom. Dit komt doordat de heupkommen nog niet volledig ontwikkeld zijn. Doordat ze te vlak zijn, blijft de kop van het dijbeen niet goed zitten. Glijdt hij er helemaal uit, dan spreekt men niet meer van heupdysplasie, maar heupluxatie.

Bij de bevalling gaan de verloskundigen/gynaecoloog kijken naar de stand van de beentjes. Zeker als ze in stuit gelegen hebben, wordt dit goed bekeken. Men let op de stand van de bovenste huidvouwen van de billetjes. Wanneer deze niet op gelijke hoogte zitten, kan er sprake zijn van heupdysplasie. Ook bij het aantrekken van een luier zal men problemen hebben, doordat de beentjes niet goed gespreid kunnen worden.

De symptomen:

*) Problemen om de beentjes te spreiden.
*) Beenlengte verschil
*) Asymmetrie van de huidplooien ter hoogte van de dijen
*) Verminderde beweeglijkheid van de heup
*) Bovenste huidplooien billen zitten op verschillende hoogte
*) Kind weent fel wanneer luier ververst moeten worden en de beentjes moeten gespreid worden.

 

De diagnose dient te gebeuren door een huisarts of kinderarts. Wanneer heupdysplasie niet behandeld wordt, zal er artrose ontstaan, met alle gevolgen van dien. Wanneer de arts het vaststelt, gaat hij een spreidbroekje voorschrijven ter behandeling. Dit spreidbroekje zorgt ervoor dat de dijbeenkop in de heupkom wordt gehouden. Verkeerde bewegingen van de beentjes worden ook belet. Het broekje moet 8 weken lang zowel ’s nachts als overdag worden gedragen en zorgt ervoor dat de onvolgroeide heupkommen zich volledig kunnen ontwikkelen. Het is voor de baby in eerste instantie niet erg comfortabel, maar ze wennen er snel aan en het is essentieel dat ze het gedurende de voorgeschreven periode dragen. Heupdysplasie is volstrekt ongevaarlijk, maar moet behandeld worden. Dus wanneer u zich hierover vragen stelt, moet u onmiddellijk naar een huisarts/kinderarts gaan om de juiste diagnose en behandeling te laten stellen.

Zie ook onze pagina over 'Groeipijn' en 'Spieren,benen en gewrichten' en 'O-benen'.