Header image  
Kinderziektes: Groeipijn  
line decor
 
line decor
   
 

Groeipijn

Uw kind wordt ’s nachts al wakker schreeuwend dat zijn benen pijn doen. U wrijft er even over en sust hem/haar in de mate van het mogelijke, maar u bent eigenlijk onzeker of er nu naar de dokter gegaan moet worden voor eventueel medicatie.

Klinkt dit bekend in de oren? Uw kind heeft waarschijnlijk groeipijnen, dat een normaal gegeven is voor een kwart tot 50% van alle kinderen. Groeipijnen treden vaak op tijdens twee periodes uit het leven van het kind. Enerzijds in de kindertijd tussen 3 en 5 jaar en later tussen 8 en 12 jaar.

Oorzaak van groeipijnen?

Er is geen keihard bewijs dat de groeipijnen door het groeien van de botten worden veroorzaakt. De hoofdoorzaak zijn vaak de pijntjes en gevoeligheden die ontstaan ten gevolge van bijvoorbeeld een dagje ravotten (klimmen, spingen,lopen). De pijnen ontstaan vaak na een dag waarbij het kind heel erg actief is geweest.

Wat zijn de symptomen en kenmerken?

Groeipijnen situeren zich altijd in een spieren, eerder dan in de gewrichten. Veel kinderen klagen over pijn aan de voorkant van hun dijen, in de kuiten of achter de knieën. Zou er een probleem zich situeren in de gewrichten dan zijn deze vaak gezwollen, rood en warm. Dit is niet het geval bij groeipijn, waarbij de gewrichten uiterlijk normaal lijken.

Alhoewel groeipijn vaak in de late namiddag of vroege avond optreden, kan het kind er ook wakker door worden ’s nachts. De pijnintensiteit varieert van kind tot kind, maar de meeste kinderen ervaren de groeipijnen niet elke dag.

Diagnose van groeipijn:

Één symptoom dat de dokters uitermate helpt bij de juiste diagnose van groeipijn is de wijze waarop het kind op de tast van het getroffen lichaamsdeel reageert. Kinderen met ernstige pijn ten gevolge van een kwetsuur reageren zeer pijnlijk op de tast van het betroffen lichaamsdeel. Wanneer de dokter een kind met mogelijk groeipijn op een bewust lichaamsgedeelte onderzoekt en betast, reageert het kind vaak opgelucht. Ze voelen zich beter wanneer het betroffen lichaamsgedeelte wordt gemanipuleerd en gemasseerd.

Dokters gaan de diagnose van groeipijn dan ook door ‘uitsluitsel’ van andere aandoeningen stellen. Een verdiept onderzoek van de medische achtergrond in combinatie met een doorgedreven fysisch onderzoek gaat de dokter in staat stellen om andere aandoeningen volledig uit te sluiten om uiteindelijk tot de diagnose van groeipijn te komen. Bij bepaalde zeldzame gevallen betekent dit zelfs het nemen van bloed en X-rays om tot die conclusie te komen.

 

Hoe kunt u uw kind helpen?

*) Massage van het betroffen lichaamsgedeelte
*) Stretchen
*) Het betroffen lichaamsgedeelte behandelen met warmte door bijvoorbeeld warme compressen
*) Een pijnstiller geven (contacteer hiervoor zondermeer uw arts!)

Wanneer dient u uw dokter te bellen?

De eerste reactie van iedere verantwoordelijke ouder en grootouder dient steeds het contacteren van de huisarts te zijn bij medische vragen. Zeker bij volgende symptomen dient u dit onverwijld te doen:

*) Een continue pijn, pijn bij het opstaan ’s morgens en zwelling of roodheid op een bepaalde plaats
*) Koorts
*) Manken
*) Ongebruikelijke uitslag
*) Gebrek aan eetlust
*) Lichamelijke zwakheid en gelatenheid
*) Moeheid
*) Abnormale gedragingen, oneigen aan uw kind

De hierboven vermelde tekenen zijn niet te wijten aan groeipijn en moeten dus zondermeer door uw huisarts bekeken en behandeld worden.

Alhoewel groeipijn niet verbonden zijn aan een medische aandoening of kwetsuur, zijn ze toch pijnlijk en vervelend voor zowel kind als ouder. Omdat het kind vaak ’s morgens compleet van zijn pijn verlost is, lijkt het erop alsof het symptomen nabootst. Maar dit is niet het geval. Het kind voelt wel degelijk pijn, die u door een goede ondersteuning en geruststelling binnen de kortste keren samen kunt overkomen. Groeipijnen gaan vaak zo snel over als ze gekomen zijn. Stel het kind hierin gerust. Lees ook onze pagina over 'Heupdysplasie'.