Header image  
Erfelijke ziektes  
line decor
 
line decor
   
 

Erfelijke Ziektes

 

Sommige ziektes zijn erfelijk. Als ze dus in de familie (vaker) voorkomen, kan het zijn dat het kind later ook een verhoogd risico op de aandoening heeft. Naast lichamelijke aandoeningen kunnen ook psychisch kwalen erfelijk zijn en binnen de familie aanwezig zijn. Een aantal voorbeelden van beiden:

*) Eetstoornissen: Als de moeder bijvoorbeeld een eetstoornis heeft gehad, kan dit ook bij het kind gebeuren, vaak op dezelfde leeftijd. Men krijgt immers van thuis uit ook bepaalde patronen mee, zaken die men thuis als het ware belangrijk vindt. Wanneer de moeder vroeger (of nu nog) problemen had met haar eigen lichaamsbeeld, kan zich dit ook bij het kind verder zetten en uiteindelijk resulteren in een mogelijke eetstoornis, gebaseerd op een heel kritische vergelijking tussen het eigen lichaam en een (extreem) schoonheidsideaal. Zie voor meer informatie onze pagina over ‘Eetstoornis’.

*) Depressie: Bepaalde vormen van depressiviteit kunnen erfelijk zijn, omdat de hersenen teveel of te weinig neurotransmitters aanmaken. Hierdoor kunnen neerslachtige gevoelens en depressiviteit ontstaan. Wanneer één van beide ouders hiervoor gevoelig is, kan zich dit ook (ooit) ontwikkelen bij het kind. Lees voor meer info onze pagina over ‘Depressie’.

*) Moedervlekken: Wanneer de moeder ooit een kwaadaardige moedervlek of melanoom heeft gehad, is het risico bij het kind ook veel groter. Een aantal vormen van huidkanker, zijn immers erfelijk. Vandaar dat het best is om in dat geval het kind ieder jaar te laten controleren door een dermatoloog. In dat geval is het essentieel dat het kind altijd goed beschermd wordt met behulp van zonnebrandolie. Door hiervan een (dagelijkse) gewoonte te maken, verlaagt men het (verhoogde) risico op huidkankers weer.

 

*) Diabetes: Diabetes type 2 heeft dikwijls te maken met overgewicht. Wanneer het evenwel vaker in de familie voorkomt, kan men ook spreken van een erfelijke aanleg. Lees voor meer info onze pagina over ‘Diabetes’.

*) Acné: Deze huidaandoening wordt vaak hormonaal bepaald en komt veelvuldig voor in de tienerjaren, zeker tijdens het begin van de puberteit. Het is best om dit in alle gevallen telkens te laten behandelen bij een dermatoloog. Zie voor meer informatie onze pagine over ‘Acné’.

*) Kanker: Wanneer kanker meer voorkomt in de familie, kan het nooit kwaad om het kind meer te laten checken op de variant die misschien ooit bij de moeder (of vader) voorkwam. Zeker bij borstkanker is het essentieel om het kind goed te laten controleren en dit zeker vanaf de puberteit. Welke kankers kunnen erfelijk zijn?

*) Eierstokkanker (als je een gen hebt geërfd).
*) Bepaalde darmkankers.
*) Borstkanker(als je gen hebt geërfd).
*) Bepaalde huidkankers, zoals melanoom.
*) Kanker van het netvlies (bij jonge kinderen).