Header image  
Kinderziektes: Couperose  
line decor
 
line decor
   
 

Couperose   

 

Couperose is een aandoening waarbij in de huid van het aangezicht vele kleine bloedvaatjes zichtbaar zijn. Het bloed loopt niet weg uit deze miniscule vaatjes en het aangezicht ziet hierdoor op deze plaatsen constant rood. Meestal situeert de aandoening zich rond de neusstreek, het voorhoofd en de wangen. De aandoening is niet schadelijk, maar wordt als esthetisch onaantrekkelijk ervaren.

De roodheid kan nog verergeren door bepaalde voedingsmiddelen te nuttigen. Denken we hierbij aan koffie, alcohol, thee en het eten van  pikant(er) voedsel. Ook onbehandeld in de zon lopen, kan de kwaal verergeren, vandaar dat couperoselijders altijd een zonnecrème met hoge beschermingsfactor moeten aanbrengen. Naast de rode vlekken kunnen er eveneens puistjes ontstaan. Hierdoor kan de huid ook beginnen ontsteken. De huid op de bewuste plaatsen kan heel gevoelig reageren en strak aanvoelen. Ook is ze op deze plaatsen minder goed bestand tegen veranderingen van omgevingstemperatuur en koude wind.

 

Behandeling:

Er zijn verschillende behandelingen en deze zijn afhankelijk van de ernst van de aandoening. Couperose gaat niet vanzelf weg en veel patiënten willen na een bepaalde periode van deze onaantrekkelijke vlekken verlost zijn. De behandeling zelf wordt gedaan bij een huidspecialist en gebeurt in de meeste gevallen met een laser om de bloedvaatjes dicht te schroeien. In de ogen van de ziekenfondsen betreft het een esthetische behandeling en derhalve wordt deze niet terugbetaald. Toch hebben veel patiënten veel last en hinder bij wisselend weer (koud-warm). Zie ook onze pagina over 'Acné'.