Header image  
Ziektes: Cellulitis  
line decor
 
line decor
   
 

Cellulitis

 

Cellulitis is vaak een optredend probleem bij vrouwen. Diëten gaat hierbij niet werken, in tegenstelling tot wat de volksmond denkt. Het cellulitisprobleem komt van binnenuit en kan dus ook best van binnenuit worden aangepakt.

Cellulitis wordt (mede) veroorzaakt door het vrouwelijke hormoon oestrogeen en doordat vrouwen méér vetcellen op de dijen en billen hebben, zal zich daar vaak het cellulitisprobleem nestelen. Toch zal  niet alle vetopslag op dijen en billen cellulitis zijn. De oorzaak ligt doordat er veranderingen optreden in het vet- en bindweefsel, waardoor de vetcellen vergroten en zich opvullen met afvalstoffen en er géén vetverbranding meer kan optreden. Deze vetcellen gaan zich in trosjes ophopen, waarbij ze steeds harder worden en waartussen zich vocht zal ophopen. Zo ontstaan de karakteristieke putjes en knobbeltjes met het uitzicht van een sinaasappelschil. Het is best om cellulitis in een beginstadium aan te pakken, want indien de huid haar stevigheid en elasticiteit verliest, zal de behandeling van cellulitis moeilijker worden.

 

De oorzaken van cellulitis zijn:

*) Erfelijke aanleg
*) Zwakker bindweefsel vaak gepaard gaande met een verminderde stofwisseling
*) De anticonceptiepil of menopauze-(hormonale)medicatie
*) Gebrek aan beweging
*) Foutieve voeding met teveel zout, suiker en vlees
*) Roken
*) Alcoholgebruik

De behandeling van cellulitis moet dus gebeuren van binnenuit en het is dus kwestie om de stofwisseling van de betroffen vetcellen terug op gang te krijgen. Hiervoor moet men de plaatselijke bloedcirculatie terug activeren, waardoor de afvalstoffen in de vetcellen terug afgevoerd kunnen worden. Daarnaast moet de vochthuishouding worden verbeterd, zodat het tussenliggend vocht afgevoerd kan worden. Dit kan men via bepaalde plantextracten bewerkstelligen. Uw plaatselijke reformwinkel kan u hierbij helpen. In combinatie met méér lichaamsbeweging en een gezondere voeding (minder suiker, zout, meer groenten en fruit, volkoren producten, vis, minder vleesconsumptie) kunt het probleem al flink aanpakken. Door plaatselijk te masseren met een goede massageolie, kunt u de bloedcirculatie ook al flink op weg helpen. Mocht de cellulitis hardnekkig blijken, is het best om ook eens bij de huisarts of huidspecialist langs te gaan.