Header image  
Kinderziektes: Buikgriep  
line decor
 
line decor
   
 

Buikgriep

 

Buikgriep is een ontsteking van de slijmvliezen van de maag, dunne en dikke darm. Eigenlijk heeft het niets met gewone griep te maken, alhoewel het in veel gevallen ook door een virus wordt veroorzaakt.

Symptomen:

*) Buikpijn.
*) Overgeven.
*) Verminderde eetlust.
*) (Waterige) diarree.
*) Hoofdpijn.
*) Koorts.

Het veelvuldig braken in combinatie met de diarree kan heel snel aanleiding geven tot uitdrogen, zeker bij oude mensen en jonge kinderen. Bij deze leeftijdscategorieën kan buikgriep dan ook heel snel gevaarlijk, zelfs levensbedreigend worden. Soms is dan ook een ziekenhuisopname nodig, om via een infuus vocht en elektrolyten toe te voegen aan het uitdrogende lichaam.

Besmetting en behandeling:

Buikgriep is heel besmettelijk en de besmetting gebeurt via de ontlasting naar de mond, wat wil zeggen dat onvoldoende reiniging van de handen na een toiletbezoek aanleiding kan geven tot besmetting. Dit zal dan ook aanleiding geven tot indirect besmettingsgevaar voor derden. Lees ook onze pagina over ‘Handhygiëne’.

 

De behandeling moet altijd voorafgegaan worden door de juiste diagnose en dit betekent bezoek aan/door de huisarts. Vermits buikgriep wordt veroorzaakt door virus(sen), zal het evenwel in veel gevallen vanzelf overgaan. Een eventueel nakend vochttekort moet wel worden aangevuld om uitdroging te vermijden. Zeker overgeven in combinatie met diarree kan heel gevaarlijk blijken bij jonge kinderen en oudere mensen. Bij de apotheek kan men oploszakjes vrij verkrijgen, die zout en suikers bevatten en samen met water moeten ingenomen worden. Met deze kan men eventuele tekorten aanvullen. Misselijkheid kan men bestrijden met gemberpoeder. Eventueel een theelepel in een glas thee kan verlichting brengen bij misselijkheid.

De arts zal ook aanraden om een aantal praktische tips te ondernemen om besmetting bij derden te vermijden omdat buikgriep zo besmettelijk is. De tips zijn:

*) Géén eten laten klaarmaken tot drie à vier dagen nadat klachten verdwenen zijn.
*) Handen heel goed wassen na toiletbezoek (Zie onze pagina over ‘Handhygiëne’).
*) Handdoeken regelmatig verversen.
*) Toilet en sanitair dagelijks grondig schoonmaken met een chlooroplossing.
*) Kleding en beddengoed dat in contact is gekomen met braaksel grondig wassen, liefst bij heel hoge temperatuur.

Lees ook onze pagina over ‘Griep of verkoudheid’.