Header image  
Aambeien  
line decor
   
line decor
   
 

Aambeien

 

Aambeien zijn met bloed gevulde zwellingen in de endeldarm en de anus. Ze zijn vergelijkbaar met spataderen en ontstaan ook door verslapte bloedvaten. Oudere mensen en zwangere vrouwen hebben er last van. Toch kunnen ook kinderen er last van krijgen.

Men kan vermoeden dat men aambeien heeft, wanneer er een hoeveelheid helder rood bloeding bij de ontlasting optreedt. Meestal zijn de aambeien klein, maar kunnen ze op termijn groter worden. Hierbij gaan ze dan vaak uitstulpen. Dan raken ze zondermeer geïrriteerd en beperkt het ongemak zich niet langer tot enkel bij de ontlasting. Deze uitwendige aambeien manifesteren zich als pijnlijke zwellingen rond de anus. Als de aambei hard is, is dit vaak een gevolg dat er zich een bloedstolsel in bevindt. Dit kan aanleiding geven tot verdere irritatie, bloedingen en jeuk rond de anus.

Toch kan het bloedverlies bij de ontlasting ook aan andere zaken binnen het darmkanaal te wijten zijn. Daarom moet de diagnose gesteld worden door een arts. Aambeien kunnen relatief gemakkelijk gedetecteerd worden door een arts. Wanneer de oorzaak van het bloedverlies zich verder in het darmkanaal bevindt, zal de (huis)arts doorverwijzen en moet er onderzoeken van het darmkanaal door een specialist gebeuren.

 

De behandeling van lichte aambeien is relatief eenvoudig. De arts zal aanraden om genoeg lichaamsbeweging te doen, vezelrijk te eten en voldoende vocht te nuttigen, zeker bij ouderen. Dit helpt om verstopping tegen te gaan, wat één van de hoofdoorzaken van aambeien is. Fruit, groenten en volkoren producten leveren voldoende vezels. In sommige gevallen, wanneer de ontlasting extreem hard is, zal de arts opteren om een laxeermiddel te geven. Toch is dit maar een pleister op een wonde. Laxeermiddelen hebben ,bij regelmatig gebruik, luie darmen tot gevolg en dus nog meer constipatie omdat de darmwerking nog vermindert.

Externe aambeien met uitstulpingen zijn vaak erg pijnlijk. Hierbij zal men het stolsel proberen te verwijderen via een insnijding onder plaatselijke verdoving.  Ook een crème met steroïden of een behandeling met ijs kan goed helpen om de pijn te verlichten. Daarnaast kunnen plaatselijk verdovende stoffen worden toegediend. Toch zal men bij deze vorm van aambeien vaak overgaan tot chirurgie. Het is de bedoeling om de verwijde vaten te verkleinen en te verwijderen. Men moet dus de bloedtoevoer naar het desbetreffende bloedvat afsnijden, zodanig dat de aambei verschrompelt. Ook het injecteren van bloedvatverkrimpende geneesmiddelen wordt vaak gedaan. De specialist zal de meest geschikte behandelingswijze uitkiezen en toepassen. Aan de patiënt zal na de chirurgie gevraagd worden om meer te bewegen, gezonder (vezelrijk) te eten en voldoende te drinken. Aambeien hebben zonder levensaanpassing immers de neiging terug te keren. Lees ook onze pagina over ‘het spijsverteringsstelsel’.