Header image  
Kinderziektes: ADHD  
line decor
 
line decor
   
 

ADHD


 

ADHD is een neurologische conditie die gedeeltelijk gelinkt is aan de chemie en anatomie van de hersenen. ADHD manifesteert zich onder de vorm van voortdurende concentratiemoeilijkheden, hyperactiviteit en impulsiviteit. Een kind met ADHD kan bijvoorbeeld moeite hebben om zich te concentreren bij (leren) lezen, schrijven,... . Om te spreken van ADHD moeten de symptomen zich voor minimaal zes maanden en oorsprong vinden vóór de leeftijd van zes jaar. Sommige kinderen kunnen ADHD ontgroeien, maar 60% blijft met de symptomen van ADHD geconfronteerd in de volwassen jaren.

Het goede nieuws rond deze kwaal, is dat deze goed behandelbaar is. De huidige ADHD behandelingen focuseren op een combinatie van drie methoden:

1) Medicatie:

Medicatie is vaak de ruggegraat van de ADHD-behandeling. Het is gebaseerd op het gebruik van medicijnen die oa bepaalde neurotransmitters blokkeren, waardoor de aandacht, impulsiviteit en activiteit van het kind beter gereguleerd wordt. Daarnaast zijn er ook medicijnen die rechtstreeks de afgifte van bepaalde stoffen (bijv dopamine) in het lichaam stimuleren, waardoor de ADHD symptomen ook verminderen. Een bekend voorbeeld is het medicijn Rilatine. Deze therapieën worden volledig aangestuurd en opgevolgd door gekwalificeerde professionals, met name de huisdokter en ADHD specialisten.

 


2) Modificatie van gedrag

De gedragsmodificatie is gestoeld op verschillende strategiën waaronder consistentie, positieve aansporing en het aanleren van kinderen hoe problemen op te lossen en hun eigen
problemen aan te pakken. Deze therapie moet niet verwisseld worden met een vorm van ‘praat en speel’ therapie.

In de essentie gaat gedragsmodificatie zowel het gedrag van het kind als diens relaties met andere kinderen en volwassenen verbeteren. Normaliter begint de behandeling van een kind met deze therapie van het moment dat ADHD is vastgesteld. Hoe vroeger de therapie begint, hoe beter de resultaten. Er zijn verschillende gedragsmodificatie therapieën voor kleuters, peuters en adolescenten.

Als een ouder en grootouder, leren deze therapieën u aan om alle antecedenten die aanleiding geven tot een negatief ADHD gedrag weg te nemen door een verbeterde verbale instructie van uw kind. Daarnaast wordt u ook aangeleerd de gevolgen van ongewenst gedrag door uw kind te veranderen door de manier waarop u als senior reageert op uw (klein)kinds’ gehoorzaamheid en ongehoorzaamheid aan te passen. Hierdoor gaat het kind meer gewenste gedragspatronen ontwikkelen die het uiteindelijk in alle facetten van zijn of haar leven helpen.

 


3) Combinatie therapie

Door onderzoek is men er achter gekomen dat kinderen, die op maat aangepaste en door dokter opgevolgde medicatie in combinatie met een gedragsmanagement therapie, de beste resultaten behaalden op het vlak van ADHD symptoom verbetering.

De behandeling van ADHD is vooral gestoeld op de betrokkenheid van een medische professional. Uw huisdokter kan u als ouder/grootouder hierin het beste begeleiden, vaak in combinatie met ADHD-specialisten/centra. Lees ook onze pagina over 'Gilles de la Tourette syndroom'.