Header image  

Voedsel: Visallergie

 
line decor
 
line decor
   
 

Visallergie

 
 

Een visallergie kan ernstige reacties veroorzaken, waaronder de anafalactische schok. Volwassenen zijn meer geneigd om allergisch tegen vis te reageren dan kinderen, omdat ze het voedsel ook meer gegeten hebben in hun leven. Personen die allergisch reageren op één type vis, gaan dit doorgaans ook op andere vissoorten. Dit komt omdat de allergenen vaak gelijkend zijn. Het bakken van de vissen gaat deze allergenen niet vernietigen, maar zelfs versterken. Zo zijn er mensen die totaal niet allergisch reageren op rauwe vis, maar wel op gebakken vis. Dit zijn zaken die u met uw allergie-specialist moet doornemen. Zelf uitproberen is uit den boze!

Binnen Europa is het tegenwoordig vereist dat verpakt voedsel, indien het één of ander visingrediënt bevat, dit ook duidelijk vermeldt! De stof die het lichaam als onderdeel van zijn allergische reacties produceert heet histamine. Sommige vissoorten, indien ze niet goed verwerkt zijn of slecht gekoeld worden gestockeerd, kunnen deze stof al van nature bevatten. Dit kan een lichamelijk reactie veroorzaken, maar niet alleen bij mensen die lijden aan een visallergie! Ook niet-allergische personen kunnen door de opgenomen histamine uit de vis, allergisch reageren.

 

Iemand met een visallergie moet ook ten zeerste oppassen met het gebruik van visolie-supplementen. Er zit immers een proteïne in, die de allergische reactie kan ontlokken.
De gezonde omega-vetzuren uit visolie kunnen ook teruggevonden worden in bepaalde plantaardige oliën. Dit kunt u best opnemen met uw huisarts en eventueel een diëtist, die u verder op weg kan helpen.

Behandeling:

De enige manier om een allergische reactie te vermijden is om in samenspraak met uw allergie-specialist een gedegen dieet op te stellen en bepaalde vissoorten, maar vooral vissupplementen, totaal te weren uit het dieet. Medicatie zoals antihistamines kunnen de uiterlijke tekenen en symptomen bestrijden, maar de oorzaak van de allergie zal altijd blijven bestaan. Genezing is dus onmogelijk, enkel een aanpassing van het eetpatroon, met een volledige uitsluiting van schaaldieren tot gevolg.
Zoals eerder gezegd blijkt dit praktisch niet zo gemakkelijk, zeker op restaurant niet. Kruisbesmetting (bijvoorbeeld contaminatie door keukengerei)blijft een risico. Ligt het opdienend personeel van de allergische persoon, zodanig dat men hier rekening mee kan houden. Hou een epi-pen steeds binnen handbereik, zodat een mogelijke anafalactische shock kan opgevangen worden. Zoals steeds betrek de huisarts of specialist erbij en laat de behandeling en adviezen volledig aan hun over.