Header image  

Voedsel: Ontbijtgranen

 
line decor
 
line decor
   
 

Ontbijtgranen

 
 

 

Gezonde kindervoeding is een zeer belangrijk punt voor de meeste ouders. Wanneer kinderen hun eigen voorkeuren beginnen te ontwikkelen, treedt er al vaak een monotoon gedrag in en gaan ze vaak hetzelfde willen eten. Zeker bij het ontbijt is een uitgebreide en gevarieerde keuze zeer belangrijk. Ouders en grootouders proberen hun (klein)kinderen zo goed mogelijk te begeleiden en gaan vaak overgaan tot het aanbieden van ontbijtgranen, om het  monotone karakter van boterhammen met beleg te doorbreken.

Toch dient men hierbij kritisch te zijn, want veel merken zijn vanwege hun hoge suikergehalte geen goede koop. In Nederland en België ontbijt men vaak met brood, maar in Amerika zijn het dus vaak ontbijtgranen. Daarom dat daar een onderzoek is gepleegd door de Amerikaanse organisatie van ‘Consumer Reports’, vergelijkbaar met de ‘Testaankoop’ organisatie in onze lage landen. Volgens de tekst op de verpakking zijn ontbijtgranen goed broodvervangers gevuld met essentiële en gezonde voedingsstoffen. Wanneer men bijvoorbeeld het suikergehalte en de hoeveelheid zout onderzocht, bleken veel producten een veel te hoog gehalte van beide stoffen te bevatten. Ook zaten er vaak veel te weinig vezels in.

 

Als ouders en grootouders doen we er dus verstandig aan om goed de voedingswaardetabel na te lezen en te interpreteren. Sommige ontbijtgranen lijken meer op snoep dan wat anders en ,zeker als ze chocolade en honing bevatten, ware suikerbommen. De zoete smaak is wel fijn, maar teveel suikers hebben een nefast effect op de gezondheid. Overgewicht, diabetes, hart- en vaatziekten zijn een mogelijk gevolg ervan. Het gebit van de kinderen heeft eronder te lijden met eveneens nefaste gevolgen in verband met tandbederf. Probeer dus als ouder en grootouder een verstandige, maar vooral gezonde ontbijtgranen aan te bieden. Dit kunt u enkel bereiken door een weloverwogen keuze te doen, gebaseerd op de voedingswaardetabel. Lees ook onze pagina over ‘koolhydraten en suikers’ en 'ontbijt' en 'Brood'.