Header image  

Voedsel: Fast food

 
line decor
 
line decor
   
 

Voedsel: Fast food

 
 

Fast food smaakt lekker en als ouder en grootouder gaan we onze kinderen geregeld trakteren op frietjes en snacks, maar toch moeten we hierin niet overdrijven. Centraal in de meeste gerechten uit hamburgertenten, snackbars en frituren zijn de verwerkte vleessoorten. Denken we hierbij aan: frikadellen, hamburgers, kipppenburgers, gehaktballen,… . Ze hebben meestal zeer goed en smakelijk klinkende namen, maar ze hebben zéér weinig voedingswaarde en een heleboel (ongezonde) additieven.

 

Waarom fast food beperken of vermijden?

*) Fast food zit barstensvol transvetten: Deze vetten zijn erg storend en ongezond voor het lichaam en kunnen bijdragen tot: hart- en vaatziekten, diabetes, depressiviteit, dementie, ontstekingen, ADHD, verminderde vruchtbaarheid, prostaatklachten, kanker,…

*) Fast food is een bron van oxycholesterol: Hoe meer vlees verwerkt en bewerkt wordt, hoe meer de cholesterol die zich erin bevindt, omgezet kan worden tot oxycholesterol. En het is deze oxycholesterol die zich afzet tegen de vaatwand en aldus hart- en vaatziektes bewerkstelligt.

*) Fast food vlees is niet eerstekeus: Het spreekt vanzelf dat het in fast food verwerkt vlees niet tot het beste vlees behoort. Om de smaak van dit minderwaardig vlees te verbeteren, grijpt de industrie naar smaakversterkers.

*) Fast food bevat smaakversterkers: Monosodiumglutamaat, glutamaat, E621 zijn verschillende namen van eenzelfde smaakversterker. Glutamaten worden veelvuldig gebruikt in bereide vleeswaren zoals worst en hamburgers. Deze producten kunnen allerhande lichamelijke reacties teweeg brengen: Misselijkheid, migraine, krampen, hartkloppingen, roodheid, buikpijn,…. Er wordt ook vermoed dat deze glutamaten het menselijke lichaam zodanig prikkelen, dat men na een tijdje begint te hunkeren naar bepaalde voedingswaren, waarin deze stoffen verwerkt zijn. Omwille van deze reden dragen ze dan ook vermoedelijk bij tot overgewicht.

*) Fast food bevat sulfieten: Deze producten zijn feitelijk verboden, maar toch duiken ze nog hier en daar op. Sulfieten dienen als bewaarmiddel voor het vlees, maar kunnen irritaties in maag en darmen veroorzaken, allergische reacties teweeg brengen.

*) Fast food bevat nitrieten: Deze conserverende stoffen dienen om het vlees langer zijn roze/rode kleur te laten behouden en zorgen ze voor een verbetering van de microbiële houdbaarheid. In het menselijk lichaam kunnen deze stoffen omgezet worden in verbindingen die aanleiding kunnen geven tot maag-en darmkanker. Ook klachten als duizeligheid, braakneigingen, hoofdpijn en lage bloeddruk kunnen erdoor worden veroorzaakt.

 

Waarom gebruik van mayonaise, sauzen en dressings beperken?

Een hamburger, frieten of hotdog zonder mayonaise of passende saus is ondenkbaar. Maar ook deze voedingsmiddelen zijn géén voorbeelden van gezond voedsel. Allereerst worden ze gemaakt van industriële, geraffineerde oliën. Door de verschillende raffinagestappen gaan nuttige stoffen zoals vitamines, gezonde vetten verdwijnen. Om daarna de stoffen te beschermen tegen oxidatie, gaat men weer bewaarmiddelen toevoegen. Omdat deze heel vloeibare oliën nog niet de gewenste viscositeit hebben gaan men ze weer ‘harden’. Bij dit proces gaan poly-onverzadigde vetten (gezonde vetten) omgezet worden in verzadigde vetten (ongezond) om zodanig de juist textuur en stroperigheid te verkrijgen.

Waarom gebruik van frisdranken en light-frisdranken beperken?

Frisdranken zijn een grote bron van geraffineerde suiker. In een blikje cola zit ongeveer het equivalent van zeven klontjes suiker. Chronisch (over)gebruik van suiker geeft aanleiding aan een pak aandoeningen bij de mens: Diabetes, allergieën, tandbederf, osteoporose, ADHD, kanker, leverproblemen, verhoogde cholesterol,… . Daarnaast zit er in frisdranken ook nog eens fosforzuur, een bewaar- en smaakmiddel. Dit fosforzuur onttrekt calcium aan het lichaam. Door de maskerende werking van de suiker in frisdranken, ontgaat het de meeste gebruikers dat hun drankje ook nog eens een aanzienlijke hoeveelheid natrium bevat, wat ook niet gezond is.

Omdat suiker stilaan een wat negatiever imago krijgt, gaat de industrie veel geld en energie steken in de promotie van ‘light’ of ‘zero’ frisdranken. Hierbij wordt de suiker vervangen door synthetische zoetmiddelen, zoals aspartaam, acesulfaam  K,… . Deze producten bevatten wel géén calorieën, maar worden wel gelinkt aan neurologische stoornissen en kanker, zeker bij overgebruik. De meeste fabrikanten vermelden trouwens een maximaal toegelaten dagelijkse hoeveelheid, gebaseerd op het lichaamsgewicht van de gebruiker. Vandaar ook dat we gebruik van deze ‘suikervrije’ frisdranken best beperken.