Header image  

Voeding: Cholesterol

 
line decor
 
line decor
   
 

Cholesterol en uw kind

 
 

Sommigen denken dat hoge cholesterolwaardes enkel bij volwassenen optreden, maar ook bij kinderen is het best om dit begrip in het achterhoofd te houden. Hoge niveaus van cholesterol in het bloed zijn een grote risicofactor voor de ontwikkeling van hartziekten en beroertes. Men begint stilaan te beseffen dat aderverkalking en andere cholesterolgerelateerde aandoening reeds vanaf de kindertijd een aanvang nemen of op zijn minst opgestart worden.

Men heeft er een tijd niet echt op gelet, maar specialisten beginnen meer en meer het cholesterolniveau ook bij kinderen te monitoren. Het is algemeen geweten dat de jeugd tegenwoordig minder beweegt, ongezonder eet met als gevolg dat het aantal dikke kinderen toeneemt. Sommige kinderartsen zien daarnaast bij een aantal kinderen een verhoging van het cholesterolniveau in het bloed in het vergelijking met voorgaande decennia.

Omdat de problemen gerelateerd aan een (te) hoog cholesterolniveau in het bloed zich pas na ettelijke jaren stellen, is het moeilijk om de link te leggen tussen de huidige gezondheid van het kind, zijn huidig cholesterolniveau en zijn, eraan gerelateerde, latere gezondheidsproblemen.

Wat is cholesterol?

Cholesterol is een substantie geproduceerd door de lever. Het is een soort vetstof, die het lichaam aanmaakt om celwanden te bouwen en sommige hormonen en weefsels te maken.

Onafgezien van uw dieet, kan uw lichaam desondanks reeds voldoende cholesterol aanmaken om evenwichtig te functioneren. Een normale lever produceert ongeveer 1000 milligram cholesterol per dag. De rest ervan komt door het voedsel dat u of uw kind nuttigt.

Groenten, fruit en granen bevatten geen cholesterol, maar volgend dierlijk voedsel wel:

*) Ei-geel
*) Vlees
*) Kippenvlees
*) Volle melk en afgeleide producten

 

Hoe werkt cholesterol?

Cholesterol gaat niet op zichzelf door het lichaam reizen. Daarvoor moet het combineren met bepaalde eiwitten om door de bloedstroom vervoerd te worden. Cholesterol in combinatie met proteïne (eiwitten) worden lipoproteïnes genoemd.

Twee soorten lipoproteïnes zijn het belangrijkst: Het LDL (Low Density Lipoprotein) en het HDL (High Density Lipoproteïn). Het zijn deze die vaak bij een bloedonderzoek worden gecheckt.

LDL ( Low Density Lipoprotein ( lage dichtheid lipoproteïnes)), worden soms de slechte cholesterol genaamd. Als er teveel LDL in uw bloed zit, kan zich dit tegen de bloedvaatwanden opbouwen en op termijn aanleiding geven tot bloedtoevoerproblemen. Er vormt zich immers een soort plaque die zich tegen de aderwand opbouwt, de aderwand stugger en nauwer maakt. Dit fenomeen noemt men arterosclerose ( het verharden van de aderwanden). Als er zich een bloedprop vormt en in zo’n vernauwde ader komt vast te zitten, kan dit aanleiding geven tot een hartaanval of een beroerte (herseninfarct).

HDL (High Density Lipoprotein(Hoge dichtheid lipoproteïne)) worden vaak de goede cholesterol genaamd. HDL gaat de cholesterol afvoeren van de aders en terugvoeren naar de lever waar het wordt afgebroken en afgevoerd uit het lichaam.

Hoge niveaus van LDL verhogen het risico op hartziektes en herseninfarcten (beroertes). Hoge niveaus van HDL kunnen dit risico verminderen en uw bloedsomloop beschermen. Bij een bloedonderzoek gaat een arts naast het LDL en het HDL, ook de onderlinge verhouding LDL/HDL (normale waarden < 3.5) checken.

Moet u zich zorgen maken over de cholesterol van uw kind?  

Er zijn drie belangrijke factoren die hoge cholesterolwaardes in de hand werken:

*) Dieet: een dieet met een hoog gehalte aan (verzadigde) vetstoffen en transvetzuren. Deze worden het meest aangetroffen in gebakken snacks en bepaalde snoep zoals oa chips)

*) Genetische aanleg: Wanneer ouders last hebben van cholesterol, hebben de kinderen vaak ook aanleg.

*) Vetzucht: Gerelateerd aan de combinatie van een gebrekkig dieet en een gebrek aan lichamelijke activiteit.

Andere risicofactoren voor vaataandoeningen zijn hoge bloeddruk, roken en diabetes.

Indien uw kind actief is, gezond eet, geen familiale achtergrond van hoge cholesterol heeft en geen overgewicht heeft, hoeft u zich normaliter geen zorgen te maken.

 

Hoe wordt cholesterol gecheckt en behandeld?

Men raadt tegenwoordig aan om enkel kinderen met een verhoogd risico op cholesterol te monitoren vanaf de leeftijd van 2 jaar. De factoren die opvolging noodzakelijk maken zijn:

*) Ouders met een totaal cholesterolgehalte hoger dan 240 mg/dL
*) Ouders of grootouders met een medische geschiedenis van hartziekte vóór de leeftijd van 55 jaar.
*) Overgewicht

Uw (huis) arts of kinderarts kan via een simpele bloedafname het cholesterolgehalte van uw kind checken. Voor kinderen tussen 2 en 19 jaar worden volgende richtwaardes gebruikt:

*) Acceptabel als het cholesterolniveau onder 170 mg/dL blijft
*) Verhoogd risico tussen 170 en 199 mg/dL
*) Te hoog boven de 200 mg/dL

(Opm: mg/dL betekent milligram per deciliter)

Indien het cholesterolniveau acceptabel is, dan dient het kind slechts om de vijf jaar gecheckt te worden. Bij hogere niveaus zal de arts geregeld het cholesterolniveau willen opvolgen en het kind willen behandelen.

Het is wel zo dat de cholesterol op vroege leeftijd kan beginnen, maar het is niet onmiddellijk duidelijk hoe en wat hoge cholesterolniveaus op korte termijn bij het kind aanrichten. Meestal gaat de arts de behandeling focuseren op een goed dieet en lichaamsbeweging door het kind.

Medicatie is enkel aangewezen bij kinderen boven tien jaar nadat deze reeds veranderingen in hun dieet hebben aangebracht en/of een goede lichaamsbeweging hebben zonder aantoonbare verbetering op vlak van cholesterol.

Manieren om de cholesterol binnen het gezin te verlagen:

*) Beperk de inname van margarine en boter
*) Lees voedingslabels zodat u vetrijke en transvetrijke producten kunt vermijden.
*) Eet gezonde snacks die laag in vet en cholesterol zijn.
*) Geef het kind een gezond lunchpakket mee naar school
*) Vermijd limonade en andere gesuikerde dranken (suiker wordt in het lichaam omgezet in vet!)
*) Vervang (geregeld) rood vlees door kippenvlees, vis, bonen, erwten of sojaproducten.
*) Beperk de nuttiging van gefrituurde snacks
*) Laat uw cholesterol en die van uw kind geregeld opvolgen.

Lees ook onze pagina 'Welke olie kiezen?'.