Header image  

Voeding en lichamelijk fitheid:Borstvoeding vs flessenvoeding

 
line decor
 
line decor
   
 

Borstvoeding vs flessenvoeding

 
 

De keuze voor borstvoeding of flessenvoeding is één van de allereerste keuzes die ouders moeten maken. Alhoewel er in dit geval géén slechte keuze is, wordt vanuit verschillende instanties waaronder het WHO, borstvoeding als beste keuze voor de baby vooropgesteld. Men stelt dat borstvoeding best de eerste zes maanden wordt gegeven. En indien zowel kind als moeder het willen, liefst tot twaalf maanden en verder.

Borstvoeding is evenwel niet mogelijk of verkiesbaar voor iedere vrouw. De beslissing om borstvoeding of flessenvoeding te geven moet gebaseerd worden op het vermogen van de moeder om borstvoeding binnen haar levenswijze in te passen. Borstvoeding is het meest ideale voedsel voor pasgeborenen, maar moeders die om één of andere redenen deze niet kunnen geven, hebben een uitstekend alternatief onder de vorm van flessenvoeding. En de band met de baby gaat evenzeer met dit alternatief onderhouden en uitgebouwd worden. De keuze voor borstvoeding of flessenmelk is een persoonlijke keuze. Op deze pagina gaan we de voor-en nadelen van beide doornemen, zodat de toekomstige moeder voor zichzelf de juiste keuze kan maken.

Borstvoeding: de voordelen.

Borstvoeding is een prachtige ervaring voor zowel moeder als kind. Het zorgt voor een ideale voeding voor het kind in combinatie met een speciale band tussen moeder en kind. De voordelen van borstvoeding zijn oa:

Het bestrijden van infecties en verhogen van immuniteit: Antilichamen worden van de moeder op het kind overgegeven zodanig dat verschillende ziektes efficiënt bestreden kunnen worden. Deze zijn onder andere oorinfecties, diarree, infecties aan de luchtwegen,…

Borstvoeding is zéér weldadig voor prematuren en gaat kinderen eveneens beschermen tegen:

*) Allergiën
*) Astma
*) Diabetes
*) Vetzucht
*) Wiegedood

Vanuit een grotere groep bekeken, gaan de flessenmelk-baby’s vatbaarder zijn voor infecties en méér hospitaliseringen vertonen dan borstvoedingsbaby’s.

Voeding en verteringsgemak:

Borstvoeding wordt algemeen beschouwd als de meest ideale voeding voor het spijsverteringsstelsel van een baby. De componenten van de moedermelk (lactose, proteïne en vet) zijn zéér gemakkelijk verteerbaar voor het ongerijpte spijsverteringsstelsel van een baby.

Baby’s gevoed met flessenmelk vertonen ook vaker verteringsproblemen in vergelijking met de borstvoedingsbaby’s. Borstmelk is makkelijker verteerbaar, waardoor problemen als diarree en constipatie veel minder frequent zijn. Borstmelk bevat ook alle vitamines en mineralen. Flessenmelk wordt ook constant verbeterd waardoor deze qua samenstelling steeds nauwer aanleunt bij de natuurlijke borstmelk. Nauw, maar niet compleet, omdat de exacte samenstelling uiterste moeilijk te evenaren is.

Kostprijs:

Moedermelk kost geen cent. Doordat de antistoffen en immuniteitversterkende factoren van moeder op kind worden doorgegeven, zal het kind ook veel minder ziek zijn dan een kind gevoed met flessenmelk. De kosten verbonden aan een verminderd doktersbezoek zijn ook niet te verwaarlozen.

Verschillende en uitgebreide smaken:

Een moeder heeft ongeveer 500 Kcal extra per dag nodig voor de moedermelk. Het eten van een uitgebalanceerd dieet gaat de kwaliteit van de moedermelk verbeteren en de baby introduceren aan een hele variatie aan smaken. De smaken van het voedsel dat de moeder nuttigt, wordt immers doorgegeven aan de moedermelk.

Gemak:

Zonder flesjes om te mengen en sterilizeren, zonder de noodzakelijke bezoekjes aan het warenhuis bij flessenvoeding, is moedermelk het alternatief dat altijd vers en beschikbaar is. Moedermelk heeft ook steeds de juiste temperatuur en maakt het voor actieve moeders gemakkelijker omdat ze weten dat de nodige voeding steeds binnen een handomdraai beschikbaar is, wanneer de baby het nodig heeft.

Vetzucht preventie:

Baby’s die borstvoeding krijgen, zijn minder geneigd om onnodige gewicht aan te komen, wat op zich later kan helpen om overgewicht te vermijden.

Slimmere babies:

Wetenschappelijke studies suggereren dat kinderen die louter moedermelk krijgen gedurende de eerste zes maanden later ongeveer 5 tot 10 punten hoger scoren in vergelijking met kinderen grootgetrokken met flessenvoeding.

Huidcontact en de band tussen moeder en kind:

Huidcontact verbetert de emotionele band tussen moeder en kind. Daarnaast helpt het de moeder immens om een groot zelfvertrouwen op te bouwen richting de opvoeding van haar kind.

Voordelen voor de moeder:

Borstvoeding verhoogt het zelfvertrouwen van een moeder. Daarnaast verbrandt het extra caloriën, helpt het de baarmoeder te verkleinen na de geboorte waardoor de moeder sneller gewicht verliest en sneller haar vroegere lichaamsmaten geraakt. Additioneel tonen studies aan dat borstvoeding het risico van borst-,baarmoeder- en eierstokkanker vermindert.

 

De nadelen van borstvoeding

Alhoewel borstvoeding de meest ideale voeding voor babies is, zijn er ook enige bemerkingen te maken. Het is wel steeds beschikbaar, maar soms heeft het toch wel enige tijd en geduld nodig om in de juiste routine te vallen. De uitdaging die er initieel voor overwonnen moet worden, maakt het op langere tijd wel de moeite waard. Toch hebben sommige moeders bepaalde bezwaren zoals:

Persoonlijk comfort:

De eerste week voelen veel moeders zich ongemakkelijk bij de borstvoeding. Met voldoende steun, educatie en oefening, gaan de meeste mama’s de eerste ongemakken zonder problemen overwinnen. Borstvoeding zou na de eerste week of zelfs sneller pijnloos moeten zijn.

Het aanleggen is vaak heel gevoelig, vooral dan de eerste week tot tien dagen. Na de eerste minuut zou dit moeten verminderen bij iedere voeding. Blijft borstvoeding pijnlijk na de eerste dagen of blijven de tepels pijnlijk, dan is het best om een vroedvrouw hierover aan te spreken en tips te vragen. Vaak is het gewoon een kwestie van de aanlegtechniek wat bij te schaven.

Tijdsduur en frequentie van de voeding:

Het valt niet te ontkennen dat het geven van borstvoeding gevoelig meer tijd kost voor de moeders. Maar dit geldt dan ook voor vele oudertaken. Sommige vrouwen stellen zich de vraag of het geven van borstvoeding hun andere taken, zoals boodschappen, naar werk gaan, reizen, niet gaat belemmeren. Het is een feit dat borstvoedingsbaby’s frequenter moeten eten dan flessenvoedingsbaby’s. Borstvoeding verteert immers sneller , waardoor mama vaker en sneller geconfronteerd wordt met een hongerige baby (zo om de twee à drie uur).

Dit kan vermoeiend zijn, maar zodra borstvoeding optimaal loopt (binnen een maand normaliter), kunnen andere familieleden inspringen bij de voeding. Mama kan op dat ogenblik makkelijker wat  borstvoeding afkolven voor latere tijdstippen, waarbij familieleden kunnen inspringen en mama andere activiteiten kan ondernemen.

Gebruik van caffeïne beperken:

Het gebruik van caffeïne kan best beperkt worden tot onder 300 milligram (ongeveer één tot drie kopjes reguliere koffie). Caffeïne induceert immers onrust en geirriteerdheid bij de baby’s. Op zich zou het evenwel geen probleem mogen vormen, omdat de meeste vrouwen het caffeïnegebruik reeds tijdens de zwangerschap beperkt hebben. Daarnaast kan de dagelijkse nood aan koffie ook opgevangen worden door deels koffie zonder caffeïne te nuttigen in combinatie met reguliere koffie. Dit geldt trouwens eveneens voor cola.

Medicijngebruik:

Wanneer de moeder om één of andere reden medicijnen moet nemen, is het een vereiste dat de eventuele gevolgen voor de borstvoeding ook worden doorgenomen met de dokter. Een gedeelte van de medicijnen kunnen ook in de moedermelk terechtkomen. Neem dit dan ook steeds door met de huisarts.

Voordelen flessenvoeding

Borstvoeding is de beste optie voor een baby, maar het is niet altijd mogelijk om deze te geven. De flessenvoeding is dan het beste alternatief. Flessenmelk of beter de poeder wordt onder steriele omgeving geproduceerd en er wordt getracht om de samenstelling van moedermelk zo getrouw mogelijk te benaderen. Wanneer men kiest voor flessenmelk, dan moet men kiezen voor een commercieel product en niet beginnen zelf mengen aan een eigen variant. Flessenvoeding heeft op zich ook talrijke voordelen zoals:

Gemak: Beide ouders of een verzorger kan de baby flesvoeding geven. Dit kan evenwel ook gedaan worden door moeders die moedermelk afkolven. Dit gemak zorgt ervoor dat moeders ook andere activiteiten tijdens het zogen kunnen ondernemen.

Flexibiliteit: Zodra de flessenvoeding geprepareerd is, is de moeder ervan verzekerd dat haar baby op tijd en in de juiste dosis gevoed kan worden door haarzelf of een verzorger. Bij flessenvoeding dient de moeder niet af te kolven, noch haar tijdsschema rond de voeding op te bouwen. Flessenvoeding kan ook op ieder moment en op iedere locatie worden gegeven. Dit ligt vaak moeilijker bij borstvoeding.

Tijdsduur en frequentie van voedingen:

Omdat flessenvoeding trager verteert in vergelijk met moedermelk, gaan de baby’s ook méér tijd laten tussen twee voedingen.

Dieet: Vrouwen die geopteerd hebben voor flessenvoeding, hoeven zich géén zorgen te maken over datgene wat ze wel of niet mogen eten of drinken.

 

De nadelen van flessenvoeding:

Zoals bij borstvoeding zijn er ook enige nadelen aan flessenvoeding:

Organisatie en preparatie: Er moet genoeg flessenvoeding op voorhand worden aangemaakt. Deze flesjes moeten ter aller tijden beschikbaar zijn en dus meegesleurd worden. De poedermelk dient met steriel water (water koken en laten afkoelen) bereid te worden en dit zeker tot de leeftijd van zes maanden. Vaak is de poedermelk ook duur in aanschaf, zeker in vergelijking met borstvoeding die gratis is.

De flesjes en spenen dienen gesterilizeerd te worden voor het eerste gebruik en nadien altijd goed uitgewassen te worden vooraleer herbruikt te worden. Ook bij moeders die borstvoeding geven dienen de tepels goed gewassen te worden. Zowel flesjes als tepels kunnen bacteriën herbergen, die, als ze niet goed gereinigd/gewassen worden, aanleiding kunnen geven tot het besmetten van de baby.

De inhoud van flesjes die méér dan een uur buiten de koelkast worden bewaard en de restjes van flessenvoeding dienen verwijderd te worden. Geprepareerde flessenvoeding kan ook maximaal 24 uur tot 48 uur in de koelkast bewaard worden (zie hiervoor de aanbevelingen van de fabrikant).

Flesjes dienen ook vaak opgewarmd te worden alvorens de baby te voeden. Dit is dan wel weer afhankelijk van baby tot baby. Sommige zijn perfect gelukkig met koude melk, andere moeten opgewarmde melk hebben. Het is ook best om géén microgolfoven te gebruiken om flessenvoeding op te warmen. De opwarming bij een microgolf gebeurt immers ongelijk, waardoor het goed mogelijk is dat een baby inwendige brandwonden oploopt bij het drinken van een flesje melk opgewarmd in de micro. Gebruik dan ook best stromend warm water om het flesje op te warmen. Om water te besparen kunt u dit ook doen door het flesje in een pannetje warm water te plaatsen. In ieder geval ook steeds het flesje goed wentelen en voor het voeden te starten een beetje melk aan de binnenkant van uw pols te laten druppelen, ter controle van de juiste temperatuur.

Gebrek aan antilichamen: In flesvoeding zitten géén antilichamen en géén versterkende immuniteitsfactoren. De baby krijgt dus géén extra bescherming tegen infectie en ziekte door flessenvoeding.

Kostprijs: Flessenvoeding is duurder dan borstvoeding. Poedermelk is het goedkoopste en volledig kant en klare melkvoeding het duurste.

Windjes en constipatie: Flessenvoeding kan méér windjes en andere darmongemakken veroorzaken in vergelijking met borstvoeding.

Samenstelling flessenvoeding: Flessenvoeding kan niet tippen aan de samenstelling van borstmelk. Deze past zich ook aan aan de veranderende behoeftes van de opgroeiende baby.

Zie ook onze pagina over 'Borstvoeding FAQ' en 'Clusteren'.