Header image  
Een kind leren tandenpoetsen
 
line decor
 
line decor
   
 
Een kind leren tandenpoetsen

 

Tandenpoetsen is heel belangrijk, maar leg dat maar eens uit aan een peuter die er niet van wil weten. Ook al zijn het nog ‘maar’ melktanden, ze moeten ook gepoetst worden, vanaf het moment dat de eerste ‘boven water’ komt. De mogelijke gevolgen van niet poetsen, gaatjes met name, zijn vaak nog moeizamer uit te leggen en te accepteren door het kind.

Het is dus essentieel om het kind al heel vroeg te laten wennen aan tandenpoetsen. De tanden moeten zeker voor het slapengaan heel grondig gepoetst worden, zodanig dat ze schoon en gesterkt aan de nacht kunnen beginnen. Men raadt aan om de tanden tweemaal daags te poetsen en bij kleine kinderen altijd de speciale kindertandpasta te gebruiken. Het poetsen zelf moet met kleine heen en weer bewegingen gebeuren, waarbij de tandborstel niet te hard moet aangedrukt worden. Zowel de tanden als de overgang naar het tandvlees moeten goed gepoetst worden. Het voordeel van vroeg ermee beginnen, is dat kinderen het vaak hun ganse leven zullen blijven doen omdat het immers deel van hun dagelijks hygiëneroutine is geworden.

 

Bij beginnende tandenpoetsers zal er altijd een grote afkeer zijn om die tandenborstel met dat druppeltje tandenpasta in de mond te brengen en tanden te poetsen. Het is vaak aftasten geblazen voor de ouders en grootouders om de juiste taktiek te vinden, zodanig dat kinderen zonder tegenpruttelen hun tandjes poetsen of laten poetsen. Omdat peuters heel graag dingen kopiëren van hun ouders en grootouders, is het belangrijk om zelf het goede voorbeeld te tonen. Poets dus zelf uw tanden eerst en laat goed zien hoe u dit zelf doet. Door er vrolijke gezichten bij te trekken, gaan ze er zeker verleid toe worden om het zelf te proberen of te laten doen. Door tijdens de dag kinderprentboekjes te lezen over tanden poetsen gaat u hun nieuwsgierigheid ook opwekken en dat kan alleen maar in uw en hun voordeel spelen wanneer het tandenpoetsmoment is aangebroken. Tot slot ga nooit forceren, want dan is het einde zoek. Het kind moet het zelf willen, dus opteer altijd voor een positieve, ongedwongen methodiek om hun het tandenpoetsen aan te leren. Lees ook onze pagina over ‘Tanden’ en 'Handhygiëne' en 'de Tandarts en angst' en 'Elektrische tandenborstel'..