Header image  
Kindertekeningen begrijpen  
line decor
 
line decor
   
 
Kindertekeningen begrijpen

 

 

Kindertekeningen zijn fantastisch. Welke grootouder is niet apetrots wanneer het kleinkind de eerste tekening aan opa en oma komt afgeven? Met behulp van deze kindertekeningen kan men de leefwereld van de kleine beter begrijpen! Ze drukken immers hun eigen gevoelens en wensen uit met behulp van op het eerste zicht losse krabbels.

We gaan in het kort enkele vaak terugkerende onderwerpen op kindertekeningen bespreken:

Huizen

Huizen staan symbool voor de stabiliteit en veiligheid van het kind. Het kind vindt er zijn geborgenheid of juist niet. Aan de hand hiervan kan men proberen te achterhalen hoe geborgen het kind zich voelt en waar er eventueel zaken zijn die het kind storen in zijn directe omgeving. Naarmate het kind ouder wordt en diens tekeningen verfijnen, is het ook interessant om te kijken naar bepaalde details van het huis. Wanneer het huis weer mooi centraal op de tekening staat, is het kind waarschijnlijk gelukkig en heeft het een open karakter. Een klein getekend huisje aan de kant, kan op emotionele problemen wijzen. Het kan wijzen op een later minderwaardigheidcomplex.

Personen:

Een kind tekent graag zijn leefomgeving. Wanneer het kind meerdere ‘personen’ tekent, moet u kijken met welk figuurtje het kind zich identificeert en waar hij/zij deze plaatsen op het blad. Staat het figuurtje centraal of in de zijlijn? Dit kan iets zeggen over het gevoel van eigenwaarde van het kind.

 

Dieren

Aan de hand van dierenfiguren gaat het kind ook zichzelf en zijn familieleden voorstellen. Wilde dieren staan vaak voor een (strenge) vaderfiguur. Vogeltjes en vissen wijzen op een stabieler gevoel van welzijn. Katten en honden staan vaak voor de behoefte op knuffelen en de behoefte om zich geliefd te voelen.

Bomen/planten

Aan de hand van bomen en planten gaat het kind weer iets over zichzelf ‘zeggen’. Ook bomen gaan groeien en zich ontwikkelen. Tot tien jaar gaan de meeste kinderen bomen tekenen als een bol met een stam. Pas na deze leeftijd gaan ze takken tekenen en vruchten. De stam staat voor de emotionele stabiliteit van het kind en de stand van de takken wijst op de relatie van het kind met zijn omgeving. Zijn deze naar beneden gericht, heeft het kind misschien last van te weinig ‘energie’. Zijn deze omhoog gericht, dan kan het kind (gezond) ambitieus in zijn levensdoelen zijn.

De tekening van een kind is vaak direct gerelateerd aan zaken/gebeurtenissen/personen waar hij of zij onlangs mee in contact is gekomen. Probeer steeds te achterhalen wat het verhaal achter de tekening is. Een op het eerste zicht banale krabbel, kan een uiterst interessant en leerrijk verhaal verbergen. U zult zondermeer het kind en diens karakter beter leren kennen, indien u voor zijn creaties actief tijd uittrekt!