Header image  
Discipline en kleinkinderen  
line decor
 
line decor
   
 

Definitie van het begrip 'time-out'

 
 

Time-out komt eigenlijk uit de sportwereld. Hierin staat het bekend als een korte onderbreking van de actie. In de context van disciplinering, is het een ‘korte’ onderbreking van het ongewilde gedrag van uw kleinkind. Als het kind een woedeaanval heeft of gewoon heel kwaad is, dan is een time-out een uiterst geschikt middel om dit te verhelpen. Een time-out is immers opgebouwd rond het idee van verlies van privilege. Het wordt gebruikt om gedrag te stoppen, niet om het eventueel te versterken.

 

De klassieke straffen gaan immers uit van het principe dat slecht gedrag door een (vaak) fysieke bestraffing omgebogen kan worden tot de start van goed gedrag. Dit werkt niet altijd. Time-outs elimineren gewoon het slechte gedrag, omdat het kind snel begrijpt hoe het werkt. Het wordt immers weggenomen van de actie, aandacht of speelgoed. Dit in tegenstelling tot de klassieke methode waarbij de actie, aandacht of speelgoed wordt weggenomen. Een ander pluspunt ten opzichte van de klassieke straffen is dat er voor zowel kind als ouder/grootouder een afkoelperiode ingebouwd zit (1minuut per leeftijdsjaar van het kind).

 

Het verlies van privilege betekent voor het kind dat het zijn vrijheid ontnomen wordt om te spelen en interageren met vriendjes of familie. Dit is zeer efficiënt en gaat op zeer snelle wijze het ongewenste gedrag stoppen. Consistentie is belangrijk en eigenlijk zou het best doorheen de ganse familie zo toegepast moeten worden. Indien de ouders dit niet toepassen, probeer hen hiertoe aan te zetten. Ook op scholen wordt deze methode vaker en vaker toegepast.