Header image  
Opname in een ziekenhuis  
line decor
 
line decor
   
 
Opname in een ziekenhuis

 

 

Iedereen kan vroeg of laat ziek vallen, dus is het ook essentieel om onze (klein)kinderen in deze wereld te introduceren. Als ze uiteindelijk zelf onverwacht moeten worden opgenomen, voelt het minder beangstigend aan. Er zijn omtrent het ziekenhuis talloze kinderboeken voor handen. Als men de mogelijkheid heeft, kan men best eens een bezoekje aan een ziekenhuis brengen, maar best doet men dit bij een persoon die niet te erg ziek is, anders gaat het kind het ziekenhuis met negatieve gevoelens associëren. Een babybezoek kan bijvoorbeeld wonderen doen.

Wanneer het kind opgenomen moet worden, zal dit zowel bij het kind als de ouders stress. Toch is het belangrijk om als ouders kalm te blijven, want angst is een zeer besmettelijk iets. Panikeren we als ouders of grootouders, dan zal het kind dat ook doen. Wanneer de opname gepland is, dan kan men het kind beginnen voorbereiden. Kinderboeken over het ziekenhuis helpen, maar ook een bezoek aan de desbetreffende kinderafdeling kan helpen. Op die manier weet het kind bijvoorbeeld of en waar de speelhoek zich bevindt, wie hem/haar gaat verzorgen en hoe de kamers eruit zien.

Als ouders moeten we ons de ingreep goed laten uitleggen, maar de verwoordingen nadien aan ons kind moeten we zakelijk en strikt essentieel houden. Het kind heeft immers geen boodschap aan beangstigende woorden als chirurgisch mes, snijden, litteken,… . We moeten het accent leggen op het feit dat het zieke lichaampje beter gemaakt zal worden. We moeten de vragen ook eerlijk beantwoorden, zonder het kind nodeloos bang te maken. Zeggen dat een ingreep volledig pijnloos is, is correct, maar het genezingsproces achteraf zal wel pijnlijk kunnen zijn. Het kind mag hierop voorbereid worden, nogmaals, zonder hem/haar schrik aan te jagen.

 

In het ziekenhuis moeten we zoveel mogelijk bij het kind blijven. De aanwezigheid van de ouders/grootouders is nu essentieel. Sommige ziekenhuizen voorzien overnachting voor de ouders op de kamer van het kind. Vraag hierna, als het jongere kind meerdere dagen in het ziekenhuis moet blijven. Voor het kind kan de loutere aanwezigheid van één van beide ouders heel geruststellend werken. Indien dit niet mogelijk is, moet het kind iets vertrouwd meekrijgen naar het ziekenhuis, bijvoorbeeld een knuffel. De gewoontes van het kind kunnen ook best uitgelegd worden aan het verzorgend personeel. Dit alles helpt om deze moeilijke periode zo gemakkelijk en pijnloos mogelijk te laten verlopen. Het kind moet zich geborgen blijven voelen, zelfs in de ziekenhuisomgeving.

Probeer na een ingreep en opname om zo snel mogelijk de normale dagelijkse routine op te nemen. Wees niet ongerust als uw kind even van slag is en opnieuw gedrag begint te vertonen van een lager ontwikkelingsniveau. Denken we hierbij aan (opnieuw) bedplassen, hangerigheid,… . Goede afleiding kan het verwerkingsproces zeker versnellen. Geef uw kind extra aandacht en laat hem/haar de operatie op zijn haar manier en tempo verwerken.