Header image  
Verhaaltjes vertellen  
line decor
 
line decor
   
 
Verhaaltjes vertellen

 

U heeft het wellicht al meegemaakt: Uw kind is zijn DVD’s, videospelletjes, speelgoed moe. Opeens komt het: ‘ Ik verveel me, vertel me eens een verhaal?’. U weet niet goed hoe eraan te beginnen, het enige dat u opmerkt is een kind dat u vol interesse aanstaart. En wat nu?

Alhoewel u het wellicht niet beseft, heeft u een gigantische verzameling verhalen. Verhaaltjes vertellen houdt immers niet in dat u deze terplekke uit uw duim moet zuigen. Vertel gewoon wat persoonlijke verhalen of avonturen van uw eigen kindertijd of van boeken die u gelezen heeft.

Peuters en kleuters houden vooral van figuren die ze al kennen (van TV,  uit boeken,…). Bij deze leeftijdscategorie (onder zes jaar) is de inhoud van het verhaal niet zo belangrijk als de vorm en de figuren die erin meespelen. Ze houden vooral van het feit dat ze in het verhaal betrokken raken en zich erin kunne inleven.

Oudere kinderen daarentegen houden meer van de plot en vooral als deze grappig is. Neem dus een bekend verhaal, geef er een rare draai aan door de omgeving, figuren  of zelfs de verhaalslijn te veranderen. Laat het hoofdpersonage bijvoorbeeld een avontuur in of met een onderwerp dat uw kind ten zeerste interesseert. (Teruggaan in de tijd naar de dinosaurussen of werken als piloot,…).

 

Jongere kinderen houden ook van verhalen over uzelf en uw familie. Wanneer heeft u uw eerste tand verloren? Wat deed u graag op school? Had u veel vrienden?... De kinderen fantaseren graag over de kindertijd van hun ouders. U kunt misschien een verhaal vertellen over uw eigen ouders of grootouders. Ook verhalen over foutjes die u in uw kinderjaren hebt gemaakt, inclusief de (negatieve) consequenties, staan hoog op het verlanglijstje van een kind. Let er wel op dat u dan zorgt dat er lessen getrokken worden uit het verhaal, niet dat uw kind u gaat copiëren onder het voorwendsel van: ‘Jij hebt dat toch ook gedaan, mama (papa)?’.

Wanneer u verhalen vertelt, is uw eigen creativiteit de enige beperkende factor. Indien u niet creatief aangelegd bent, kunt u verhalen uit uw eigen (familie)geschiedenis vertellen. Jonge kinderen vinden dit interessant en spannend en het zal zondermeer een spervuur van vragen en discussies genereren. Het allerbelangrijkste in het verhaal is dat uw kinderen u, hun eigen familiegeschiedenis beter leren kennen en dit alleen maar door de fijne verhaaltjes die papa of mama of de grootouders hen vertellen. Lees ook onze pagina over 'baby voorlezen' en 'Regelmaat, rust en reinheid'.