Header image  
Tafelmanieren
 
line decor
 
line decor
   
 
Tafelmanieren aanleren

 

 

Net zoals bij alle andere vaardigheden moeten ook tafelmanieren aangeleerd worden. Hoe kan men ervoor zorgen dat het gezellig blijft en wat mag men verwachten met betrekking tot etiquette van jonge kinderen/peuters?

Het eten moet een sociale gebeurtenis zijn, vandaar dat men best samen de tafel dekt en samen boodschappen doet. Bij een baby kan dit door hem/haar in de babystoel te zetten, zodat ie kan meevolgen hoe de tafel gedekt wordt. We moeten ook (leren) aanvaarden dat leren eten in eerste instantie een knoeiboel wordt. Zodra het kind aangeeft zelf iets te willen doen, moet u  hierop ingaan en hem/haar die vrijheid gunnen. In het begin zal dit veelal met handen eten zijn, omdat dit nu eenmaal makkelijker is. Vanaf ongeveer een tweetal jaar mag u verwachten dat een peuter met een lepel kan eten. U kunt een peuter ook extra stimuleren door hem of haar bepaalde groenten te laten wassen of bijvoorbeeld aardappelpuree te laten stampen.

 

U kunt uw kind niet dwingen om te eten, maar u kunt wel verwachten dat ze een tijdje bij u aan tafel blijven zitten. Vanaf één jaar zou een kind ongeveer een kwartiertje aan tafel moeten kunnen blijven zitten en vanaf een drietal jaar ongeveer twintig minuten tot een halfuur. Leg hem of haar de reden van het aan tafel blijven uit en maak hiervoor gebruik van een kookwekkertje, zodat ie weet wanneer ie van tafel mag. Eten ze niet, dan kunnen ze wel (leren) genieten van het sociaal moment dat eten is.

Vergeet ook niet dat de smaak van een jong kind zich volop aan het ontwikkelen is en dat het kind dus best zo gevarieerd mogelijk eten voorgeschoteld krijgt. Vanaf één jaar mag het kind stilaan beginnen mee-eten met de pot.

Tafelmanieren zijn aangeleerd. Een kind van drie hoeft niet te weten hoe ie de tafel voor een gangenmenu moet dekken, maar hij/zij kan wel vanaf deze leeftijd de tafelregels, zoals handen wassen voor het eten, rechtopzitten en niet met volle mond praten, aanleren. Het aanleren van tafelmanieren neemt ook  tijd in beslag. Wees dus niet boos als u kind na eindeloos herhalen nog steeds met volle mond aan tafel praat. Het is gewoonweg kwestie van te blijven herhalen. Uiteindelijk wint de aanhouder…