Header image  
Thuis stimuleren tot lezen  
line decor
 
line decor
   
 
Thuis stimuleren tot lezen

Als u thuis veel boeken hebt, is het een goede aansporing voor kinderen om te leren lezen. Wat voor boeken zou u thuis moeten hebben? Vraag naar de interesses van uw kind of ga langs bij de plaatselijke bibliotheek, waarbij de bibliothecaris u zondermeer goede suggesties voor goede leeftijdsaangepaste boeken kan doen.

Enige tips:

*) Hou het aanbod gevarieerd: Hou prentboekjes bij de hand of boekjes met spiegeltjes en knisperpapier voor de babies. Oudere kinderen houden van een gevarieerd aanbod zoals fictie, non-fictie, poëzie en zelfs woordenboeken.

Kinderen verstaan verhalen, die ze zelf niet zouden kunnen lezen. Indien u een moeilijk boek thuis hebt liggen, probeer het dan samen te lezen. Jongere kinderen kunnen kijken naar de tekeningen en u vragen stellen naarmate het verhaal vordert. En limiteer uzelf niet tot enkel boeken. Kinderen houden ook van:
*) Tijdschriften
*) audioboeken (boeken met verhaalcassettes of CD’s)
*) Postkaarten van verwanten
*) Strips
*) Kranten

 

*) Hou het leesmateriaal praktisch: Zorg voor stevige boeken die niet onmiddellijk kapotgaan indien het kind er wat ruwer mee omspringt (dit geldt zeker voor de allerkleinsten!). Boeken die in de nabijheid van een leesstoel liggen, kunnen een aanleiding zijn tot leesgedrag. Plastieken boeken kunnen zelfs mee in bad!

*) Zorg voor een speciale leeshoek thuis: Naarmate het kind opgroeit, hou dan leeftijdsgeschikte boeken binnen handsbereik, door deze op boekenrekken te sorteren. Indien u deze rekken plaatst op de plekken waar uw kinderen graag vertoeven, gaat hen dit aansporen de boeken te lezen. Let er ook op dat u boeken met hun covers naar voren plaatst, zodanig dat de cover het kind kan prikkelen om het te lezen. Een speciale leeshoek is een extra stimulans om iedere dag wat te lezen.

*) Zorg voor een goede belichting op de leesplaatsen. Verander het leesmateriaal voortdurend, zodanig dat het kind constant andere boeken en interesses kan aanboren. Versier de leesplaats eventueel met creatief materiaal dat uw kind op school heeft gemaakt. Vergeet ook niet om een CD speler of cassettespeler nabij de leeshoek te plaatsen, zodanig dat audioverhalen kunnen beluisterd worden.

 

*) Stimuleer uw kinderen om zelf boekjes te maken: Spoor uw kinderen aan om zelf prentboeken te maken of een boek met hun tekening te maken. Kinderen houden ervan om hun eigen creativiteit in een boek te gieten en het met hun familie te delen.

*) Maak een goede leesomgeving thuis door uw kind iedere dag tijd te gunnen om te lezen

*) Limiteer de tijd die uw kinderen voor de televisie of PC doorbrengen, zodanig dat ze positief gestimuleerd worden om ook iets anders, zoals lezen, te ondernemen in hun vrije tijd.

*) Lees tesamen. Stel voor om samen een boek te lezen of vraag uw kind om u iets voor te  lezen uit een interessant boek.