Header image  
Kleinkind: Slaapwandelen
 
line decor
 
line decor
   
 
Slaapwandelen

 

Uren na bedtijd treft u opeens uw kind aan in de gang, heel verward en verstrooid. Indien u een slaapwandelend kind heeft, weet dan dat u niet alleen bent. Het kan heel verontrustend lijken, maar slaapwandelen is heel normaal bij kinderen en de meeste slaapwandelaartjes ontgroeien het tegen de tienerjaren aan. Enkele simpele stappen kunnen uw jonge slaapwandelaar veilig stellen.

Slaapwandelen

Ondanks de naam ‘slaapwandelen’ omhelst het begrip meer dan alleen wandelen. Slaapwandelen varieert van onschuldig rechtopzitten in bed tot gevaarlijke gedrag zoals het buiten rondwandelen. Daarnaast kan  het ook een ongepast gedrag zijn zoals het openen van een kastdeur en in de kast plassen. Wat ze ook uitspoken tijdens het slaapwandelen, uw kinderen herinneren zich er niets van als ze terug wakker worden.

Als we slapen gaan onze hersenen door vijf slaapfases: Fase 1,2,3,4 en de REM-slaap. Tesamen vormen deze fases de slaapcyclus. Één volledige slaapcyclus duurt tussen de 90 à 100 minuten. Een gemiddelde persoon ervaart alzo vier à vijf slaapcyclussen tijdens de nacht.

Alhoewel slaapwandelen ook tijdens de lichtere fases van de slaap kan optreden, gebeurt het meestal tijdens fase 3 en 4. Tijdens deze fases is het moeilijk om iemand wakker te krijgen en wanneer ze wakker worden, voelen de personen zich duizelig en gedesoriënteerd gedurende enkele minuten. Kinderen beginnen meestal te slaapwandelen één à twee uur na het inslaapvallen.

 

Oorzaken

Slaapwandelen komt veel meer voor bij kinderen dan bij volwassenen. De meeste kinderen ontgroeien het dan ook tegen de tienerjaren. Het kan binnen eenzelfde familie meer voorkomen, waardoor het kind een verhoogd risico ertoe heeft.

Andere factoren die slaapwandelen bevorderen:

*) Gebrek aan slaap of vermoeidheid
*) Bepaalde medicatie
*) Stress
*) Onderbroken slaap
*) Koorts of ziekte

Gedrag tijdens het slaapwandelen

Het meest voor de hand liggende symptoom is het uit bed stappen en rondwandelen. Maar er zijn nog andere symptomen:

*) Praten tijdens de slaap
*) Onhandigheid
*) Verward zijn
*) Repeterend gedrag
*) Moeilijk om wakker te maken

De ogen van de slaapwandelaar zijn open, maar de perceptie zal compleet anders zijn dan wanneer de slaapwandelaar wakker is. Soms denken ze dat ze zich in een andere kamer of locatie bevinden.

Is slaapwandelen schadelijk?

De meeste slaapwandelaars doen het niet vaak en als dusdanig is het géén ernstig probleem. Maar soms kunnen slaapwandelpartijen gevaarlijk zijn, wanneer ze frequenter en intenser optreden. De meeste slaapwandelende kinderen zijn immers niet wakker en realiseren zich niet wat ze aan het doen zien. Dit kan desastreuze gevolgen hebben (openen raam op een verdieping).

Slaapwandelen is evenwel geen teken dat er iets emotioneel of psychologisch fout is met de slaapwandelaar. Het veroorzaakt ook geen emotionele schade. De meeste slaapwandelaars keren zelf terug naar bed en herinneren zich niets van hun nachtelijke wandelpartij.

 

Hoe slaapwandelaars beveiligen?

Alhoewel slaapwandelen op zich niet gevaarlijk is, zijn er toch enige voorzorgen die u moet nemen, zodanig dat het kind niet kan vallen, tegen iets opbotsen of gaat rondrijden met de fiets.

Enkele tips:

*) Sluit alle ramen en deuren, niet enkel op de kamer van uw kind, maar ook in de andere kamers in huis. Extra beveiligingssloten zijn een must.

*) Vermijd valpartijen vanuit een stapelbed, door dit niet aan te schaffen.

*) Verwijder scherpe en breekbare items rond het bed van het kind

*) Wek een slaapwandelaar niet, want u kunt het kind hierbij fel doen verschieten. Geleid hem of haar daarentegen heel zacht terug naar bed.

*) Plaats veiligheidshekjes buiten de deur van het kind en zeker bovenaan een trap.

*) Hou gevaarlijke objecten buiten bereik

Enkel indien de slaappartijen geregeld optreden of wanneer het kind voor zichzelf potentieel gevaarlijk gedrag vertoont, is er eigenlijk géén reden om slaapwandelen te behandelen. Indien het geregeld optreedt, of indien u zich zorgen maakt, contacteer dan uw arts.

Voor kinderen die geregeld slaapwandelen, stelt de arts vaak voor om het kind op geregelde tijdstippen ’s nachts te wekken. Dit onderbreekt de slaapcyclus zodanig dat het slaapwandelen geen kans krijgt om op te optreden. In zeldzame gevallen gaat de dokter over tot het voorschrijven van medicatie.

Andere manieren om het slaapwandelen te beperken:

*) Hou u vast aan een vast slaapschema en hou uw kind eraan, zowel ’s nachts als overdag (middagdutjes)

*) Laat kinderen niet teveel ’s avonds drinken en zorg ervoor dat ze steeds naar het toilet gaan alvorens te slapen (Volle blaas kan ook een oorzaak van slaapwandelen zijn).

*) Probeer het kind rustig te maken alvorens het slapen te leggen (rustige muziek,…).

*) Géén caffeïne voor het slapengaan (zowel koffie als cola).

*) Vervroeg het slaaptijdstip van uw kind bij slaapwandelepisodes. Dit kan helpen.

*) Zorg dat de slaapkamer rustig en gezellig is. Lawaai moet er tot een strikt minimum herleid worden.

Zie ook onze pagina over 'Grootouders: Slaapproblemen'.