Header image  
Kleinkind: Ouders en grootouders als rolmodel
 
line decor
 
line decor
   
 
Ouders en grootouders als rolmodel

 

 

We staan er als ouders en grootouders vaak niet bij stil, maar we zijn nu eenmaal een rolmodel voor onze kinderen of kleinkinderen.  Onbewust gaan ze ons gedrag en gedragingen overnemen en kopiëren. We kunnen dit indirect herkennen in de manier waarop ze spelen. Het troosten van een pop zal op dezelfde wijze gebeuren, zoals u het doet bij het kind. Boos worden wordt eveneens zondermeer gekopieerd. Er wordt ons als het ware vaak een spiegel voorgehouden door het kinderspel.

Als ouders gaan we er onszelf ook vaak op betrappen dat we dingen op dezelfde manier ondernemen zal onze eigen ouders. De manier waarop wij omgaan met onze partner, zal voor de kinderen ook een voorbeeld stellen over hoe zijn later met hun partner binnen een relatie zullen omspringen.

Concreet moeten we goed beseffen dat datgene wat we doen veel belangrijker en een veel grotere impact zal hebben dan datgene wat we zeggen. Iets verbieden, wat we zelf wel (blijven) doen, zal tot niets leiden. Het kind gaat veel dingen, om niet te zeggen alle dingen van zijn ouders overnemen, of deze nu goed of slecht zijn. Dit moeten we als ouders en grootouders in ons achterhoofd houden.  Normen en waarden worden op deze manier ook overgedragen. Willen we dat ons kind een bepaalde eigenschap of levenshouding aanneemt, dan zullen we zelf ook het goede voorbeeld moeten stellen. Zie ook onze pagina over moraliteit.