Header image  
Regelmaat, rust en reinheid
 
line decor
 
line decor
   
 
Regelmaat,rust en reinheid

 

 

In opvoedingkringen hoort men deze combinatie wel eens vallen: Regelmaat, rust en reinheid. Het is een concept uit de jaren 40, maar toch mogen we zeker stellen dat het ook tegenwoordig ook nog geldt.

Kleine baby’s moeten veel rusten, soms zelfs tot 20 uur per dag voor pasgeborenen. Ze worden enkel wakker wanneer het etenstijd of wanneer het tijd is om de luier te vervangen.  Ook wanneer ze zich niet goed voelen, zullen ze ontwaken. De rest van de tijd is het slapen, slapen en slapen. Baby’s hebben deze rust nodig, vandaar dat we er alles aan moeten doen om ze deze te gunnen. Ze moeten in een ritme komen, na de, voor hen, vreselijke bevalling. Het ene moment zitten ze fijn geborgen in mama’s buik en het andere moment komen ze terecht in een lawaaierige en veel te visueel stimulerende omgeving. Ze vallen dus graag terug op en vertrouwde bezigheid, namelijk slapen. Sommige ouders vermoeden dat hun baby een huilbaby’tje is, terwijl het enkel wil duidelijk maken dat het niet voldoende rust krijgt. Probeer zelf maar eens rustig te blijven in een voor u onbekende omgeving.

Het is ook kwestie als ouder om de tekenen van vermoeidheid bij het kind te ontdekken en actie te ondernemen. De meeste kinderen gaan veelvuldig beginnen gapen, terwijl andere kinderen heel rustig worden, beginnen friemelen aan hun haar of met hun handjes in hun gezicht beginnen wrijven. U zult zelf deze tekenen moeten leren ontdekken bij uw kind, omdat ieder kind verschillend is. In ieder geval moeten we dan reageren door het kind de mogelijkheid te geven tot rust te komen door het in zijn bedje slapen te leggen. Veel ouders vinden het heel erg dat een kind nog even doorjammert in bed, maar dit is volstrekt normaal. Het is nog even bezig om wat dingen te verwerken, alvorens meestal als een blok in slaap te vallen. Dit doorjammeren duurt wel niet langer dan 5-10 minuutjes. Duurt het langer dan moet u gaan kijken wat er scheelt, want dan is er meer aan de hand. De ‘ik wil slapen’ signalen leert ieder ouder na een tijdje perfect herkennen bij zijn/haar kind. Ze zijn wel degelijk verschillend van lichamelijke klachten, die vaak afwijken van het normale gedrag van het kind.

 

De regelmaat die voor iedere volwassene zo eentonig klinkt, is voor een baby essentieel. Het kind moet leren in slaapvallen op vaste tijdstippen. Zijn dagritme moet opgestart worden en hij/zij moet leren dat overdag mensen (vaak) wakker zijn en ’s nachts mensen slapen. Het ritme waarin het kind rust aangereikt krijgt, is essentieel. Baby’s kunnen het beste om met een dag die structureel steeds hetzelfde opgebouwd is. Een dag waarin een baby/ klein kind weet waaraan hij/zij zich mag verwachten, is een aangename dag voor het kind.

Zodra het kind wakker wordt, is etenstijd. Na het eten is het fijn om wat te spelen of knuffelen met papa en mama. Daarna kunnen ze best aanleren om wat op hun eentje te spelen in de kinderbox. Hierdoor leren ze in de loop der tijd om zelfstandig te spelen. Daarnaast is het ook goed voor papa en mama dat ze zich zelf bezig kunnen houden, waarna de ouders ondertussen wat dagtaken kunnen doen. Wanneer de baby/het kind terug moe is, kunt hem/haar best terug in bed leggen. Wanneer ze wat ouder zijn, is een vast ritueel heel geruststellend. Wanneer papa en mama net voor het slapengaan een leuk verhaaltje voorlezen, gaan ze in bijna alle gevallen goed kunnen inslapen. Daarnaast leren ze hierdoor ook dat slaaptijd eraan komt.

We moeten ook beseffen dat het een baby zijn slaapritme nog aan het aanleren is. Ze hebben meestal een korte slaapcyclus en worden na een uurtje ongeveer terug wakker, alvorens na wat jammeren terug in slaap te vallen. U moet uw baby hierin leren kennen, want als u hem/haar te vroeg uit bed haalt, gaat ie weer onrustig en huilerig worden. Is de baby blij en opgewekt, dan kunt u ervan uitgaan dat ie uitgerust is en er weer even tegen kan. Nogmaals, iedere baby is anders en u zult uw klein individu en zijn ritme/gedrag moeten leren kennen.

Onder reinheid mogen we de verzorging van het de baby vooropstellen. In het geval van pasgeborenen en baby’s betekent het hem/haar verschonen bij een luier en het wassen in een kinderbadje. Wanneer ze wat ouder worden, omvat het woord ‘reinheid’ tandjes poetsen, zichzelf wassen en zindelijk worden/zijn. Lees ook onze pagina's over 'Bedplassen', ‘Handhygiëne’ en ‘Zindelijkheidstraining’.