1 Kleinkind: Leren delen
Header image  
Leren delen
 
line decor
 
line decor
   
 
Leren delen

Leren delen is moeilijk voor een peuter van twee. Het hebberige van een peuter heeft niets te maken met egoïsme, maar alles met een fase binnen zijn/haar psychosociale ontwikkeling. Op deze leeftijd ziet een peuter immers zichzelf als een afzonderlijk individu, maar hij moet nog uitzoeken wat dit juist betekent. Het is daarom ook, dat ze zo snel 'neen' zeggen op vragen van hun omgeving. Ze beseffen immers dat ze een ander mens zijn en dat ze dus iets anders kunnen doen, dan datgene wat hun omgeving (papa, mama, broer of zus) aan hun vragen.

Hoe vullen ze dat 'individu-zijn' nu in? Wel, door onder andere heel bezitterig te zijn op 'hun' dingen. Geven en delen moeten ze als sociale vaardigheid nog aangeleerd krijgen, maar dit is een proces van lange adem. Het kan tot hun derde jaar duren vooraleer ze dit geven en delen echt kunnen toepassen.


Tot dan kunt u volgende tips proberen om het sociaal leerproces wat te versnellen:

*) Laat uw peuter uitkiezen met welk speelgoed het bezoek mag spelen, als die langskomen. Op die manier bepaalt hij/zij met welke 'eigendom' het ander kind kan spelen. Zo behouden ze al wat meer controle en dit kan het proces wat versoepelen.
*) Laat uw kind iets maken om weg te geven (bijv een tekening voor iemands verjaardag), zodat het leert dat hiermee (weggeven) ook positieve gevoelens (bij een ander) kunnen opgewekt worden.
*) Geef als ouder/gezin het goede voorbeeld. U kunt niet verwachten dat als u aangeeft dat de peuter niet met 'uw' keukengerei mag spelen, dat ie dat dan ook zal doen voor zijn voorwerpen. Geef dan bijvoorbeeld een kindvriendelijke lepel en laat hem/haar met 'uw' lepel/keukengerei spelen/helpen (mits het natuurlijk kindvriendelijk en veilig is).
*) Laat uw kind tijdens het bezoek dingen uitdelen, zoals bijvoorbeeld koekjes. Dit leert hem weeral de vreugde van het geven.
*) Probeer uw taalgebruik aan te passen en kies in plaats van het woordje 'geven', het woordje 'lenen'. 'Lenen' betekent immers dat ie het terug mag verwachten. 'Geven' is minder afgebakend en dus verwarrend voor een peuter van 2-3.
Lees ook onze pagina's over 'Rivaliteit tussen verwanten' en 'Opvoeding van kinderen'.